Elm Court

by AR Design Studio
Elm Court AR Design Studio

Hidden from view, behind the ordinary looking façade of a modestly sized semi-detached house in North London, sits an elegant piece of modern contemporary architecture. The recently retired owners sought to adapt the existing small and cramped property into their perfect home. Despite their North London site, they were eager to work again with the south coast based architects, having experienced an enjoyable and smooth design process on an earlier holiday home. AR Design relished the opportunity to reunite with an old client. The brief was to design a single storey extension at the rear of the existing 3 bedroom property, linking in with the original, whilst making minimal physical changes. The open-plan extension was to comprise of a new kitchen, new dining/living space, utility room, cinema room, WC and office area; with the aim to bring views of the garden and more light into the property.
The team at AR are particularly interested in relationships between inside and outside space, between the man-made and nature. They could see the potential to completely revive the feel and functionality of this home within the tight site as a parameter for an interesting design approach. It completely transforms the feel and atmosphere of the existing property.
The concept is firmly rooted in uniting the house with the garden and positively affecting the interior feel of the original property, whilst making minimal physical changes. The solution was to have a grey wall running through the entire home; from the front door through the original house into the new extension and out onto the garden to unite the original front with the new extension. This physical wall acts as an axis of movement, guiding you through the house, from old to new. It also draws the eye through the space and out to the garden providing a physical inside/outside link. The wall breaks down as it dissects the contemporary extension, defining smaller, more intimate spaces, whilst still retaining the feeling of togetherness evident in open-plan living. The flexible division of the space uses innovative arrangements of furniture promoting a multi-functional use of the space, such as the garden room which becomes an office through the implementation of a bespoke fold down desk.
As the wall reaches into the garden it projects through the large glazed doors, which can be opened completely. These allow sunlight to flood through the open-plan space and filter down gradually into the original property, creating beautiful shards of light. A flush threshold allows the tiled floor finish of the interior to continue out onto the patio, creating a seamless link between inside and outside. We follow the wall over the patio as it steps down onto the earth where it finishes, revealing us to the garden and nature.
The entire extension is highly insulated to improve the sustainability credentials of the house. In addition, an efficient fireplace is located centrally to the space for localised heating, with under floor heating running throughout the ground floor. This provides a comfortable and efficient environment to live in.
The finished property retains its humble street appearance, yet is completely transformed from its previous gloomy atmosphere with the juxtaposition of the modern extension at its rear creating a light, airy and open living environment. It is now a perfectly working home bursting with traditional values, contemporary style and innovative design, all within a very modest sized property.

Photos by: Martin Gardner

  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio
  • Elm Court AR Design Studio

Sponsor

Sponsor

  • Architectural Masterpiece

    Architectural Masterpiece

    This sophisticated home is located in Johannesburg, South Africa. It is elegant and comfortable, and makes use of a variety of decorative elements to create a harmonious whole. ...

  • H1 House

    H1 House

    The location of housing has been decisive in the genesis and development of the project, first of all we find a neighborhood of single family housing developments with a convention...

  • Casa en el Arbol Enraizada

    Casa en el Arbol Enraizad..

    Here’s the rooted tree house, our last tree house hidden somewhere between the pastures of Extremadura.
    The project emerged as a place of adventure for kids and a hideaway...

  • Memmo Alfama

    Memmo Alfama

    Located in the heart of the most typical district of Lisbon – Alfama – steps away from the Cathedral and the São Jorge Castle, Memmo Alfama is the first boutique hotel in the ...

  • The Art of Hedges

    The Art of Hedges

    Hedge Art is the hobby of someone with far to much time on their hands.

  • Zest Chair

    Zest Chair

    Zest explores the contrast between hard folds and soft curves. The clean lines of one surface give an impression of rigidity, whereas the delaminating surface seems lax as it bends...

  • Ultramodern Shell Residence

    Ultramodern Shell Residen..

    A large shell shaped structure finds itself in the middle of the woods. It is hard to determine what exactly the structure is, and unlike the surrounding caves and rocks, it clearl...

  • A Family Home in Denver

    A Family Home in Denver

    This elegant family home is located in Denver, Colorado. It has 4 bedrooms, 3 bathrooms, and covers an area of 3,784 square feet. It is currently for sale for $1.3 million. Buy it ...

  • Taumata Road Residence

    Taumata Road Residence

    Spotted on Sotheby's, this single level, contemporary, beachfront home is located in Omaha, a small beach town on Omaha Bay in the Rodney District, one hour north of Auckland, New ...

  • Hayden Building

    Hayden Building

    CUBE undertook a $4M renovation and reuse of this national landmark which has sat vacant since a fire gutted the building in 1985.
    The narrow Hayden floor plates present un...