Espace Le Moyne

by Anne Sophie Goneau
Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau

The project was to re-configure a 1600sq.ft, 2 storey in Old Montreal. The challenge was to create open divisions to optimize the area, respecting the integrity and rich, historic materials of the space. The concept prominently features the raw materials wood, brick, stone and steel.
On the ground floor, a semi-closed entrance has been sculpted into the space, offering a general view of the condo when walking in. The kitchen is the central attraction, opening on both the dinning room and the living room, where the addition of a gas fireplace creates a sense of intimacy. The powder room is located in a multi-functional block, integrating appliances, pantry, and storage, where the kitchen fits. A wood arch, discovered during demolition, has been integrated with a mirror.
In the basement, the master bedroom is now defined by a floor to ceiling glass wall, offering a view of the original stonewall and the wood beams; an archaeological reminder wanting to highlight the original materials in the exhibitor showcase. The existing hard wood floor has been fixed and retained harmoniously with the black steel staircase that was custom made for the space.

Photos courtesy of Anne Sophie Goneau

  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau
  • Espace Le Moyne Anne Sophie Goneau

Sponsor

Sponsor

  • Le 205

    Le 205

    Le 205 is a private home designed by ATELIER MODERNO. It is located in Montreal, Quebec, Canada. Photos courtesy of ATELIER MODERNO

  • Io the bookcase

    Io the bookcase

    Io is a bookcase that gives an organic three-dimensional effect in space. It achieves a sculptural expression through simple means and in an unbound way it breaks with the ordinary...

  • Allen Residence

    Allen Residence

    Fayetteville is located in the Arkansas Ozarks and is home to the University of Arkansas, including the Fay Jones School of Architecture. One of the home owners is a Professor and ...

  • Stacey-Turley Residence

    Stacey-Turley Residence

    The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live the...

  • Gershenson House

    Gershenson House

    The Gershenson House, with 270 m2 area of construction, is located on a 2,000 m2 parcel of land in Cholul, Yucatan, Mexico, a small community near Merida, Yucatan, Mexico.
    T...

  • Plett 6541+2 Residence

    Plett 6541+2 Residence

    The clients requested a 6-bedroomed family home with understated elegance and quiet grandeur, indoor / outdoor living spaces and uninterrupted views, with a ”lived-in beach-house...

  • The white House in Copenhagen

    The white House in Copenh..

    Description from the architects: The house aesthetic is derived from inspirations brought about by the labyrinthine mountain village architecture, those that you may find familiar ...

  • Nautilus Studio

    Nautilus Studio

    Most artists if pressed could work in the most awkward of spaces, adapting to their means. Our artist wanted a space that would call her to create. The studio is tucked in between ...

  • Home and Studio of Guilherme Torres

    Home and Studio of Guilhe..

    Brazilian architecture firm, Studio Guilherme Torres, has designed the studio and home of the firm's founding architect, Guilherme Torres. Located in the charming Jardim neighborho...

  • Blue Hills House

    Blue Hills House

    Description: Perched on a steeply inclined surface over swamps, the single story residence slides gracefully between the trees and is only hardly visible from the street.

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.