F Residence

by Edward Suzuki Architecture
F Residence Edward Suzuki Architecture

Located in only about a five-minute walking distance from the railroad station, this house sits in a commercial/residential zone. As such, the neighboring houses and shops encroach upon the site rather closely, so much so that from the start the idea to “look out” from the property was abandoned to instead “look inward” was adopted. Since the client-owner had a vast amount of art collection and wished to display such art in the new house, the theme “House like a Museum” became the design generator.
The theme, “Go in to go out,” used in the prefabricated housing system “EDDI’s House” designed and built in collaboration with Daiwa House Industry, was once again applied to the design of this house and, as a result, the rectangular silhouette of the house was pushed to the boundary limits of the 776 square meter property in the center of which was placed a 15-meter diameter circular patio. The thrust of the planning was to allow each and every room to face and to have a view of this central garden.
Near the entrance and up on a mezzanine in a semi-detached fashion is a Japanese Room able to accommodate occasional guests. Next to it and readily accessible from the entrance is the owner’s Private Office. Leading up from the entrance is a sloping gallery-corridor connecting to the Living, Fireplace, Dining, and Kitchen areas.
Again, another ramp connects this one-room like space to the elevated Master Bedroom with its private water closet. From this elevated area a staircase leads to the Family/Home Theater space adjacent to the Children’s Bedrooms and Family Bathroom on the second level. On the south of these bedrooms spread a spacious garden terrace overlooking the circular patio below.
Finish material for the exterior is basically diatomite over exterior insulation, while for the interior it is predominantly Japanese stucco-paint for walls and ceilings and either bamboo laminates or limestone for the floors. Bamboo laminates are used for all built-in and movable furniture as well, the reason being bamboo, in contrast to wood, grows much more rapidly and hence more eco-friendly.
In the same vein, much effort has been made to “borrow” from and apply the wisdom of traditional Japanese house design vocabulary such as “Engawa” (peripheral corridor) that fuses or separates as required the inside and the outside, “Tsuboniwa” (tiny patios), “Hisashi” (roof overhangs), “Tsuufuu” (cross ventilation), selected use of evergreens and non-evergreens, roof gardens for extra geothermal insulation—all basically “passive” means of applying natural energy efficiency instead of “forced” mechanical ways expending unnecessary energy.

  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture
  • F Residence Edward Suzuki Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Coniferous Collection

    Coniferous Collection

    Coniferous is a collection of stools created by London-based design studio Joint Perspectives. Shaped and inspired by conifer pine trees, the stools come in pairs and in three diff...

  • James Street

    James Street

    James Street was designed by Coco Republic Property Styling, and it is located in Fortitude Valley, a suburb of Brisbane, Queensland, Australia. The interior is elegant, with accen...

  • PANO Penthouse

    PANO Penthouse

    The PANO Penthouse is at the 53th – 55th floor of a high-end residential tower in Bangkok which is the fourth highest apartment in Thailand. AAd (Ayutt and Associates design) des...

  • Bungalow Epe 3.0

    Bungalow Epe 3.0

    After twenty years, Borren Staalenhoef Architects was commissioned to finish a dwelling originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978.
    “This plan forms an interesting ...

  • Stonehawke Modern House

    Stonehawke Modern House

    Designed by architect Shawn Godwin and interior designer wife Natalie of Base Architecture in 2009, this multi award winning residence emerges from the earth like fallen lumber, bu...

  • Dolls House

    Dolls House

    The smallest house on the street, renovation of a workers cottage in Fitzroy.
    Retaining the existing street frontage and primary living areas whilst fragmenting the building...

  • Open House

    Open House

    This project sets out to explore the physical and tactile language of building materials. Using timber as the basis we explored how particular materials responded to touch, sight, ...

  • Villa Chan Grajang

    Villa Chan Grajang

    Located in the ultra-desirable Surin Beach enclave on the west coast of Phuket. Villa Chan Grajang was completed in November 2008 and boasts stunning views over Surin, Bangtao, and...

  • NDA

    NDA

    The project NDA (PLANTER) is located on top of a steep slope in “Yamate Bluff”, Yokohama, Japan. This area offers panoramic views over the city and the Mount Fuji. In the vicin...

  • Random Studio Office

    Random Studio Office

    Random Studio is a creative studio and technology workshop based in Amsterdam. The company is made up of designers, programmers, animators and artists whose mantra is to inspire th...