FF House

by Hernandez Silva Arquitectos
FF House Hernandez Silva Arquitectos

The house is located on a gated community in Zapopan, México. The main entrance is accessible through a roundabout with an old laurel.
The project was developed in a short period of time; however the construction lasted a little longer than expected. The approved design did not suffer any changes because the owners bet on the original idea.
The formal concept aims to display simple and lightweight items that observed from the outside seems to float on a wooden base. From inside the bodies give the feeling of being free and unsupported.
The location of the areas is generated from a “T” volume, with one elongated arm which is planted in the ground forming two generous voids, the first on the main entrance and the second on the inside. The pedestrian entrance contains a lightweight floating cover upon wooden walls that embrace the visitor, passing through a stairway escorted by gardens. The car entrance is extremely subtle; the gate is also covered in wood, disappearing from the view, thus achieving a smooth wall on which the second level of the house arises.
The house has a discreet entrance but as you go through, different vanishing points and limits are incorporated and accompany visitors to finish with a transparent and open space that unfolds towards the back yard and pool.
The living room is a generous double-height space, connected to the entry by a water surface. The solid exposed-concrete ladder generates a very powerful sculptural volume visually. The kitchen is discrete, but is attached to the dining room on one side and the services on the other; this space opens to the side garden visually through a floor to ceiling window.
The dining room is spacious, open and distributes the social area, fully linked to the terrace, one of the most used areas in the house due to the mild climate practically the whole year in Guadalajara. The pool is located at the back of the property to gain sunlight, sheltered by a group of trees.
The corridor that lead to the rooms on the first floor, directs the eye to the inner garden under a gallery effect avoiding the views of surrounding houses to enhance privacy.
We attempted to use a small number of materials but generous to strengthen the concept. Wood and exposed concrete are the predominant materials.
Despite being a project that fully utilizes the technical resources to achieve very generous and open spaces it accomplishes the feeling of privacy.

Photos by: Carlos Díaz Corona

  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos
  • FF House Hernandez Silva Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Kitzbuehel Mansion

    Kitzbuehel Mansion

    Hamburg-based studio Splendid Architecture has completed the Kitzbuehel Mansion project. Completed in January 2011, this 7,750 square foot three story residence overlooking the Alp...

  • Moore Studio

    Moore Studio

    The clients, who are new empty-nesters with two dogs, had previously been full time artists before finding other work to support their family. The project is intended to be a vehic...

  • C House

    C House

    This project is Archipelago’s first built work of architecture. The client’s brief was to create a modern, serene and luxurious oasis to retreat from the city.
    An unass...

  • Student Housing in Copenhagen

    Student Housing in Copenh..

    We have seen a student house designed by stacking old shipping containers. This new student residence at the Copenhagen Business School designed by Lundgaard & Tranberg Architects ...

  • Alendal Summerhouse

    Alendal Summerhouse

    The Alendal Summer House is an object adrift in the landscape, set upon a remote rocky promontory overlooking the Vignafjord, to the South of Bergen. The house is intended to prov...

  • Casa Amalia

    Casa Amalia

    Casa Amalia is located in the area known as “Es Ram” near EsCaló des Mort, on the southern coast of Formentera island. This is a small plot of 2000 m2 with very developed pine...

  • House In

    House In

    If the standard of the modern family group is said to be a nuclear family, I feel that the contemporary family is evolving even further. The nuclear family is breaking down, result...

  • Lucky John

    Lucky John

    Jaffa Group Design Build designed Lucky John, located in Salt Lake City, Utah, USA. The home is spacious and elegant, its interior designed in warm neutral tones that provide comfo...

  • Green Screen House

    Green Screen House

    The green screen which is coved in front of building is very important function to explain for this design. This green screen are for the sun protection against inside room, and fo...

  • Oklahoma Case Study House

    Oklahoma Case Study House

    Located in an elevated neighborhood just outside of Oklahoma City’s downtown, the Oklahoma Case Study House by Fitzsimmons Architects is helping to reinvest in a once decaying pa...