Finnon Glen

by Doherty Lynch
Finnon Glen Doherty Lynch

The client brief was for a family holiday home on a working farm that had been destroyed in the Black Saturday fires. The Victorian Government invited architects to design affordable, sustainable housing to suit new bushfire building regulations in its wewillrebuild program. The owner chose a design by JCB architects, then enlisted JCB to make modifications and work with Doherty Lynch for the interiors.
The result is a strong rectangular structure clad in metal sheet roofing. The interior had to mimic the strong lines and simplicity of the exterior, while bringing in modernity, warmth and a feel of relaxation. A strong element is an indoor-outdoor connection via windows and two long expanses of glass on the north and south in the centre lifestyle area of the home. Here, sliding doors lead out to decks on each side.
The rebuild needed to accommodate four families and 17 grandchildren. Challenges were ensuring the house could contract and expand with guests over peak holiday periods, finishes for the grandkids, noise control and a tight budget. The result is a home with four bedrooms, three bathrooms, a study, bunkroom and a central living/dining/kitchen area. The childrens’ bunkroom is at one end of the house, accessed via a wide hallway, zoned off with an acoustic sliding door and has two decks for the kids to hang out.
Textured, robust and honest were desired in the use of layered materials. An exterior entry nook is in spotted gum to match the JCB materials on the eaves. The timber wraps inside to the entry foyer via a large purple-painted pivot door and extends into the main living area and wraps up the front of the island bench in the kitchen. This natural palette is brought to life with cabinetry in a mix of Japanese Sen ash, Moleskin-coloured laminate, black laminate with exposed ply edges and purple laminate. Visual interest has also been brought in via feature tiles on the splashback and hexagonal mosaics in the bathroom, plus piano key handles on cabinetry along a wide hallway. These elements work to soften the stark interior through texture, colour and elements of surprise.

Photos by: Gorta Yuuki

  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch
  • Finnon Glen Doherty Lynch

Sponsor

Sponsor

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • ART House

    ART House

    ART is located in Omaha, Nebraska and was designed by TACKarchitects. The project blend the boundaries between art gallery and private residence, with wide open rooms that showcase...

  • House Haller

    House Haller

    The vision was a customised building, incorporating the impressive panorama at the foot of the Alps with a lifestyle demanding variable solutions. The owner’s specifications were...

  • South Coast Residence

    South Coast Residence

    The house grew out of its formidable site, inspired by the Illawarra Escarpment to the far west and north, and to its east the tidal ocean rock shelf and ocean beyond. Our aim was ...

  • La Moraleja

    La Moraleja

    All-round refurbishment. 750 sq mt (8,073 sq ft) detached house (Madrid).
    Its construction dates from 1984, with a closed and dark distribution but very well built so the fi...

  • Over Water

    Over Water

    American architectural firm Design Workshop has created Over Water in Pune, India. Completed in 2010, this contemporary cabin uses a cantilever beam construction, allowing it to fl...

  • The Medic’s House

    The Medic’s House

    The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.
    The need ...

  • Ramat Hen Residence

    Ramat Hen Residence

    Architectural planning and Interior design for a house of 250 Sqm. Plot size 750 Sqm.
    The main architectural concept was creating inside the house an in-between space: joini...

  • Villa Storingavika

    Villa Storingavika

    This house will be built on one of Bergen’s most attractive sites. The house looks out over the southern fjords and the West coast archipelago. The house is twofold. The top floo...

  • Miesrolo Chair

    Miesrolo Chair

    Take a look at the first Dynamic Cantilever Chair called Miesrolo. The manufacturing process took place at the Sustainable Workshops of the University. The foldable woods of this c...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.