Fishers Island Glass House

by Thomas Phifer and Partners
Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners

Meandering gardens and woods, sparked with daffodils, peonies and daylilies, flank the straight drive in. Up ahead near the path’s end is an aperture framed by an arbor of apple trees, capturing an elemental view of sky and water: the horizon of the Long Island Sound. As you reach closer range, you suddenly realize you have been looking not merely through foliage, but also right through the house.
Just behind the copse stands a delicately transparent pavilion. Its light-filtering trellis—a horizontal tracery of slender aluminum rods extending the roof plane—aligns with the canopy of trees before it. Woven into the landscape, this is an architecture of subtlety, a precisely grounded yet quasi-weightless structure, an ethereal rectangle, planted between two existing woods. Like feathery fronds, the trellis reaches toward the bordering leafy branches, while the pavilion’s interior floor plane—fully visible through the glassy, Miesian shell—continues outward, its surface of ebonized bamboo transformed into an exterior plinth of Indian black granite, a walkway, finely striated with shadows from the diaphanous, metal canopy above.

Meanwhile, the entry axis penetrates the pavilion’s simple 4,600-square-foot volume, notching into its far side and emerging as a long, miraculously shallow reflecting pool, incising the lawn with a silvery film, its distant edge dissolving optically into the Sound.
A perimeter path lines the structure’s transparent shell. Freestanding in parallel alignment, the interior walls never meet the enclosure. Instead, they form a virtual box within a box, an implied inner volume. These parallel planes channel long vistas out toward water and garden, only allowing the seascape’s wide, rugged panorama to emerge in full view at the house’s far side.
More than a one-bedroom retreat for a former museum director and his wife, this is also a place of extraordinary 20th century paintings, sculptures, and glassware—much of it conveying a sense of buoyancy or levitation that echoes the pavilion’s lightness. The artwork always figures into view out, even if only peripherally. Conversely, from the gardens, this colorful indoor collection projects a presence outdoors.
In the animated interplay between landscape and art, in the shifting ambiguities between inside and out, the design achieves exceptional balance. An arcing swath of vibrant yellow sedum in the garden resonates with the golden footbridge in a Chinese screen inside; a mossy rock garden projects into the pavilion’s simple volume, while the bedroom nestles into a private apse of garden vegetation. You can look straight through the house without realizing it, but you could also mistake reflections of trees for glimpses through the pavilion. Morphing with the skies, flourishing seasonally, the dialogue evolves, nourishing the owner’s desire to live in the garden—with art.”

Photos by; Scott Frances

  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners
  • Fishers Island Glass House Thomas Phifer and Partners

Sponsor

Sponsor

  • Teahouse in the garden

    Teahouse in the garden

    Czech studio A1 Architects has designed a small Teahouse in a garden located at the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov in Prague. The teahouse serves as a place for ga...

  • Zero Energy House

    Zero Energy House

    Belgium is one of the most dense, yet endlessly dispersed areas in Europe, and has come to a point where the existing models for spatial development, often based on private ownersh...

  • Vista Del Valle

    Vista Del Valle

    Vista Del Valle is a 4,400 square feet house in the Sonoma hills that articulates modern forms, site informed design, and soft clean materials. The project is on a steep site with ...

  • Colibri chair

    Colibri chair

    Description from the designer: Colibri is inspired from Nordic stickback chairs into a contemporary modernist expression: easy-going and yet quite classical. Furthermore, Colibri e...

  • Villa in Děčín

    Villa in Děčín

    The initial task was mainly to find the right location for a home (villa) on a large area, with its orientation providing views of the countryside and city. The house is situated o...

  • Modern White Apartment Interior

    Modern White Apartment In..

    Russian Architectural Bureau Alexandra Fedorova has completed this modern white apartment interior located in Welton Park, Moscow. The 1,292 square foot, open plan space displays a...

  • La Concha House

    La Concha House

    Description: The house was developed as a fluid, three dimensional plan, inspired by The Nolli plan of Rome 1748.
    The internal volume of the 15th Century barn forms the hear...

  • Chair wood

    Chair wood

    This flexible and functional minimalist wood chair, Leaf was designed by Mehtap Obuz of Demirden Design for Ilio. The Leaf chair is made from oak and walnut with natural finish. Bo...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • The Courtyard House

    The Courtyard House

    From the architect. The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore. Built for a multi-generational family who seek...