Flinders House

by Sharif Abraham
Flinders House Sharif Abraham

Located on a stretch of cliff-top land with views towards the sea, the site is at the end of cul de sac and abuts the Flinders Golf Course on two sides. The brief was to design “a retreat”. The client’s wife had strong connections with the area, having visited there regularly as a child.
The site’s location is peculiar in the way it suggested a sense of “isolation” within the golf course. Our idea was to reinforce this peculiar sensibility. To explore how it could be referenced through the way the surroundings are viewed from the interior, in the positioning of the house on the site, and in more a general sense, in how it could connect to a notion of “simple architecture”.
The strategy was to continue the landscape of the golf course into the site and to locate the new house within it. A series of mounds were constructed matching those in the golf course deliberately exposing the interior to it. Pathways from the road were avoided so that one must traverses these mounds to enter the house.
From the road one passes a black wall. Seven coats of stain were applied to give it “Intensity”. This wall conceals the function of sleeping which exists behind it and signals a physical point of departure from the utility of the road to the surreality of the interior of the living spaces where the visitor finally arrives.
The living spaces are contained in an elliptical volume. The ellipse was chosen for a few reasons. Firstly, it has a connection with the forms of the golf course. Secondly, It is cost effective and practical in allowing the same functional program (that is furniture layout) at a much tighter floor area and surface area, therefore meeting the tight budgetary constraints. And finally, the elliptical plan gives a calmness and fluidity to space.
The walls are finished with the veneer of one Victorian eucalyptus tree. The idea of using the veneer of one tree is connected with a notion of “pioneering economy”- that is you fell the tree and use every part. The veneer was hand sourced, and to avoid any joints, it was glued to the wall directly on site as a “final skin”.
From inside the house one observes the life of the golf course as if looking at a “cinematic scene”- a movie. There is calmness to this scene as the golfers drift past with rhythmical consistency.

Photos by: Sanja Pahoki

Source: Sharif Abraham

  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham
  • Flinders House Sharif Abraham

Sponsor

Sponsor

  • Apartment in Parque das Nações

    Apartment in Parque das N..

    The intervention was focused primarily on the interior architecture and on the adaptation of the space to the wishes and needs of the residents, who wanted a minimal environment di...

  • The Stables in Melbourne, Australia

    The Stables in Melbourne,..

    ‘The Stables’ is an old fire station in Richmond, a suburb in Melbourne, Australia.

    Showcases an innovative and angular design that blends its history with state...

  • Vista Del Valle

    Vista Del Valle

    Vista Del Valle is a 4,400 square feet house in the Sonoma hills that articulates modern forms, site informed design, and soft clean materials. The project is on a steep site with ...

  • Yorkville Penthouse

    Yorkville Penthouse

    This 4300 s.f. contemporary penthouse by Cecconi Simone occupies an entire level in a new, hi-rise condominium in Yorkville, Downtown Toronto. In line with current social trends, t...

  • Broadway Penthouse

    Broadway Penthouse

    Rethinking the notion of an urban garden, this project introduces a dynamic ground plane, composed of a planted carpet surmounted by wood flooring, that vertically links a penthous...

  • Villa L

    Villa L

    Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. 
Designed to fulfill the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of cen...

  • SWYP: See What You Print

    SWYP: See What You Print

    Consumer pressure is still a complicated and painful experience. Artefact Group created "See What You Print". A printer that is as simple as its name.

  • Casa Tiburtina

    Casa Tiburtina

    The 60’s original layout, elegant but unsuited to the needs of new buyers, a young family with young children has been completely redesigned by the architects Emanuela Carratoni ...

  • Stylish apartment

    Stylish apartment

    Located in Moema, São Paulo, Brazil, this stylish apartment is the work of Brunete Fraccaroli. Its design is bold and colorful, using a striking mixture of neon yellows and deep g...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.