Fogo Island Long Studio

by Saunders Architecture
Fogo Island Long Studio Saunders Architecture

Fogo Island lies outside of Newfoundland, Canada and is home to a gentle, independent people who have lived for centuries between wind and waves in pursuit of fish. Fogo Islanders live in the untamed landscape of the North Atlantic. The people are subtle and unpretentious yet have seen their traditional way of life by threatened by forces largely beyond their control.
Fogo Island is an elemental place of subtle and abiding beauty – a place where time is not obliterated by the circulation of everything. Its people are inextricably bound to this place where they belong. They are a culturally rich and resourceful people who live in close connection with each other and with their people who have come before.
The Shorefast Foundation works with the people of Fogo Island to find ways to preserve this special place and this special culture. We have chosen to find new paths by leading with the arts. We want to create structures that respect where we’ve come from and dignify this landscape that is so fragile yet so fearsome. We want structures that touch our imaginations and help maintain a connection between our past and our future.
The concept of the long studio responds to the transition of the seasons. The studio is organized in a linear from that consists of three different spaces. An open but covered area representing the spring marks the entrance to the studio and the beginning of the seasonal activity. The central portion is left open and mostly exposed to be fully immersed in all that is offered by the long summer days on Fogo Island. The end and main body of the studio is fully enclosed to provide an area of protection and solitude from the outside environment while still providing a connection to the landscape through a strategically framed view of the dramatic surrounding.
The long linear structure of this artist studio maximizes the amount of open wall and floor space. Large windows at either end and a skylight on the roof of the studio allows the maximum amount of natural light to flood the space. We have made one of the walls 1m deep to house storage, toilets and washbasins, with doors that are flush to the wall, thus avoiding any visual distraction inside the space.
The studios are placed on pillars at the end towards the sea, while the entrance area has a small concrete foundation for anchoring the construction to the landscape. With this type of construction, the studios can be placed in almost any place on the island. In addition, this allows for the studios to be pre-fabricated in a local workshop during the winter months, and then placed in the landscape in the spring.

t;
Photos by: Bent Rene´Synnevåg

Sponsor

Sponsor

  • Residence CF

    Residence CF

    Designed by PUPO + GASPAR Architecture & Interior, Residence CF is located in São Paulo, Brazil. The home is clean and fresh, with spacious rooms and an abundant supply of natural...

  • Cerrada Reforma 108

    Cerrada Reforma 108

    Cerrada Reforma 108 is a residential project located in San Angel, in the south of Mexico City. The plot is rectangular and its dimensions are 10 x 20 meters.
    The concept o...

  • Apartment Interior Remodeling in San Francisco

    Apartment Interior Remode..

    The Fontana Apartment is a reinvention of an early 1960′s unit in one of two semi-circular apartment towers near Aquatic Park in San Francisco.
    Sweeping views fill the sp...

  • Lucky John

    Lucky John

    Jaffa Group Design Build designed Lucky John, located in Salt Lake City, Utah, USA. The home is spacious and elegant, its interior designed in warm neutral tones that provide comfo...

  • Vacation House in Henne

    Vacation House in Henne

    This vacation house, located in Henne, Denmark, was designed by Mette Lange Architects. Overlooking a windy beach, the home provides a lovely view of the water. Vacation H...

  • Parkos Arnall Residence

    Parkos Arnall Residence

    Hover House 3 represents the third in the architect’s series of Hover Houses which focuses on maximizing outdoor living environments by structurally “hovering” the building e...

  • The Wave House

    The Wave House

    The stone of exterior Coralline interferes inside to offer visual continuity… The exterior sensation – interior ends up by getting lost putting the gardens inside the house.

  • Vintage Modern Loft

    Vintage Modern Loft

    theMACNABS have recently come together with all their handy friends & family to create what they are calling a true “Vintage Modern” double height loft in Vancouver’s industr...

  • Xieira House II

    Xieira House II

    Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor.
    The typology was defined according to the best su...

  • Diamond Project

    Diamond Project

    The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.