Foothills House

by Strachan Group Architects
Foothills House Strachan Group Architects

CONTEXT
Set on the slopes south of the Bombay Hills, this is a large country house for a family of 5 with strong family ties to the local farming community.
DESIGN
The low-slung forms follow the natural land contour, anchoring into the slope just below the crest to deflect and protect against the strong south-westerly wind, and providing sheltered courtyards and verandahs to the north.
The two elongated shed-like pavilions define the Living Areas from the Bedrooms with an internal garden courtyard linking the two.
Durable materials used in their “raw” state blend with the natural landscape. The base of the building is of natural stack bonded concrete block with a steel structured lightweight roof umbrella suspended over highly glazed walls.

Photos by: Patrick Reynolds

  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects
  • Foothills House Strachan Group Architects

Sponsor

Sponsor

  • House like garden

    House like garden

    If you are thinking that adding solar panels, designing windows to circulate natural air and hanging few plants completes a green house then wait, Dutch architects Marc Koehler ha...

  • Transitory Bookshelf

    Transitory Bookshelf

    Paris-based designer Robert Stadler has created this simple bookshelf called “Transitory bookshelf” which helps you to separate the books you have finished reading from the one...

  • Home Hangers

    Home Hangers

    Home is a collection based on research of Slovakian tradition. It uses language of traditional morphology and symbolical meaning subtly, but focuses on the baseline that puts the f...

  • Joc House, a Dream Home in South Africa

    Joc House, a Dream Home i..

    The driveway takes you past the house to the back to a protected porte cochere and a glass front door, from where you overlook an indoor splash pool and an outdoor water feature wi...

  • Outdoors Indoors House

    Outdoors Indoors House

    Japanese studio Be-Fun Design has recently completed the Outdoors Indoors House project in collaboration with Kohei Iwasaki and Tota Abe of EANA. Located in Shinagawa-Ku, one of th...

  • House in Paço de Arcos

    House in Paço de Arcos

    Located on an impressively sloping site in Paço de Arcos, a neighborhood of Lisbon facing the sea, this house proposes an arrangement of several solids trying to attenuate the ove...

  • Scandinavian Design: Amazing Duplex Penthouse Renovation

    Scandinavian Design: Amaz..

    This beautiful duplex penthouse is located in an old building in Vasastan, the second most populous district of Stockholm, Sweden. The 1907 building was recently fully renovated an...

  • Redcliffe Gardens

    Redcliffe Gardens

    This stunning apartment was created by Ardesia Design, and it is located on Redcliffe Gardens, a major street in the Kensington area of London, England. The interior mixes antique ...

  • 360 Winnett House

    360 Winnett House

    Altius Architecture has completed the Winnett House project, a new three bedroom residence on a challenging urban site. This 2,370 square foot single family home is located in Toro...

  • Artreehoose is lakeside house

    Artreehoose is lakeside h..

    Artreehoose is lakeside house draws inspiration from the sensation of being sheltered underneath tree canopies was designed by Architect Della Valle Bernheimer. Wedged into a tight...