Fun House

by Studio UdA
Fun House Studio UdA

The project for an apartment in Juan les Pins designed by Studio UdA developed by Andrea Marcante and Adelaide Testa tackles the issue of holiday homes. The small size of the apartments (40 m²), inside a building overlooking the sea that dates back to the 1960s/70s, provided the input for a study into various ways of setting out space and establishing interpersonal relations. In this way, the decades in question and the communal life of Italian families on the beach in summer holiday locations constitute a sort of latent memory and one of the inspirations underscoring the project. The beach and the momentary pleasure of a day at the seaside are merely evoked in the design, just like in a well-known Italian film from the 1970s: “Casotto” directed by Sergio Citti, in which the interior of a beach hut along the coast constitutes the entire setting for all the stories about different people related in the film.
In the project designed by UdA it is micro-works of architecture made of metal and wood that generate unusual spatial relations between the people staying in the apartment. As well as managing to physically embody the different patterns of human relations during leisure time on holiday, the chosen design also met the client’s request to have a spacious lounge area and two separate sleeping quarters inside such a confined space, all with sea views. The reference to beach huts and self-built cabanas has led to the creation of lightweight structures inside the apartment; they are easy to assemble, relatively inexpensive and can also be set up according to the inhabitant’s taste and whims, while constantly offering views towards the outside.
The colour schemes of nature are also reflected in the interior colours of the various partitions, whether they be sliding doors or built-in wardrobes. Just like life on the beach, the physical boundaries and cultural differences between people and the various activities they engage in are incorporated in the project: relaxation, children’s games and meal times are all reflected in different shades and tones. This enhances a sense of sharing inside the domestic space. The stylistic languages used for setting out the spaces do not immediately distinguish the various functions of the elements into which the apartment is divided. This enables conventional hierarchies between spaces and the people inhabiting them to be broken down, focusing on relations between the members of the family and people sharing vacation time together, just as is the case in the aforementioned film in which all the relations and stories involving the various characters take place inside the beach hut.
The general idea behind the project points towards the materials used: from teak, a type of wood frequently employed in the nautical industry in the 1960s/70s, vintage lounge furniture made of wicker and plastic, and also more decorative features such as the wallpaper showing marine landscapes and posters designed by Domenico Gnoli from the period in question, characteristic of a certain way of looking at the world through details. A part evoking the whole, an absence that actually alludes to a presence, just as the word ‘vacation’ refers to a making way for something else: Fun House because sharing is always an enjoyable experience.

Photos courtesy of Studio UdA

  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA
  • Fun House Studio UdA

Sponsor

Sponsor

  • The Gradient walk-in wardrobe

    The Gradient walk-in ward..

    The Gradient walk-in wardrobe has contemporary Italian styling. Available at Go Modern, the wardrobe comes with a great choice of colors and unlike most other walk-in wardrobes whi...

  • Sulfur cavern visitor's center

    Sulfur cavern visitor's c..

    Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

  • Finnon Glen

    Finnon Glen

    The client brief was for a family holiday home on a working farm that had been destroyed in the Black Saturday fires. The Victorian Government invited architects to design affordab...

  • Home 07

    Home 07

    This single-family apartment for four people is situated in a stately building in southern Amsterdam, NL. The original structure, with rooms for staff, a double hall and long hallw...

  • WFH House

    WFH House

    Design
    
The design is based on Nordic values. Not only according to architecture, but also design objects. These values are defined as:
    Flexibility.
    Build fo...

  • Casa PDR 385

    Casa PDR 385

    The plot is in Praia D’El Rey – Golf and beach resort, Óbidos. It has 1,932 m2 (20,800 ft2).
    The Southeast façade (parallel to the road) is where the entrance is. The ...

  • Appleton

    Appleton

    The house is oriented so that all of the rooms can enjoy the outdoor living area which includes Pool, outdoor dinning / bbq and play court.It’s orientation is thought out to maxi...

  • Faceted House

    Faceted House

    The project’s brief was to remodel and extend the three bedroom two storey house that was in a decrepit state and in need of considerable refurbishment and modernisation. The cli...

  • Zaza chair Design

    Zaza chair Design

    Israeli designer Omri Barzeev has created a chair using felt that has been folded into shape and clamped in place by its legs.

    Text from Designer: My project Zaza is...

  • Thread Family Table and Stool Series

    Thread Family Table and S..

    Thread Family Table and Stool Series Design by Coordination Berlin features a seat and thread connected by a wedge-joint in a cross shape that’s visible from above. Like the seat...