G House

by Lorenzo Guzzini
G House Lorenzo Guzzini

The idea of the project is to value an abandoned villa from 19th century in Como, through an architectural re-elaboration of the owners’ s memories. The family that live into this house is from a central region of Italy, Marche and they used to live among the medieval villages made in bricks. For them construction means matter, bulk and static.
The perimetral structure made in whole stone shows the poetic sensitivity of matter. There is a matter that talks about a personal memory, the bricks, and a matter that talks about a historical memory, the stone, that describes the constructive technique used to built the ancient houses. These to memories meet each other into this house.
The project conserved the facades and scratched the walls to discover the stone behind the plaster. The internal walls are built in whole bricks. Thanks to the realization of the walls by the Gothic texture, the detail allow to pass the wiring system inside the walls.
The central double high is on top of the living room. The ground floor is composed by this living room and two boxes, one with the kitchen and the other with the office.
On top of this two spaces, divided by the double high, there are two tubes. Inside them there are the bed rooms, one for the owners, the other for the guests.
Some crystal bricks are nestled into the walls to have a light communication between the spaces of the whole house. The attic is the space reserved for the owners’ s sons.
In conclusion, all of these spaces tell us that personal memory is a short part of a collective memory. Like a picture,the character of this villa freezes into the time the elements that belong to this family, but that are, in the same time, part of the general culture.

Photos by: Valeria Bellora

  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini
  • G House Lorenzo Guzzini

Sponsor

Sponsor

  • Ravine Duplex Residence

    Ravine Duplex Residence

    The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind se...

  • Cui Birdhouse

    Cui Birdhouse

    Young designer Adrian Froufe has created the Cui Birdhouse. Made in glass and rope, the Cui Birdhouse rejects the "traditional forms associated with these type of objects and wants...

  • Story Pool House

    Story Pool House

    Story Pool House is located in Center Point, Texas and was designed by Lake Flato. The property provides a small paradise surrounded by nature, with stunning views over low rolling...

  • Casa nel Bosco di Ulivi

    Casa nel Bosco di Ulivi

    The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perce...

  • Apartment in Germany

    Apartment in Germany

    This visualization of a chic apartment in Germany was designed by Alexander Zenzura. The design is based on a neutral color palette, and a style that is both hip and elegant. ...

  • PA House

    PA House

    Living in the tropics is all about enjoying the nature and the climatic conditions. The unforgiving sun, the extreme humidity, the scent of earth just after the first showers and t...

  • Roominaroom

    Roominaroom

    The project was generated from simple but severe planometric and sectional constraints, literally growing from its context. Its volume tucks into a corner to take up minimum volume...

  • Crossbox House

    Crossbox House

    Description from the architects: This project is a prototype of a Three-dimensional modular and industrialized house, built with four 40’shipping containers. The aim of this proj...

  • Beyond The Hill

    Beyond The Hill

    A Gallery in the Center Creating Communications and Connecting the House and Community
    The house stands on a site facing a narrow, steep slope. Across the street is a wood, ...

  • Balnarring House

    Balnarring House

    The brief called for a family holiday house where family could be together but not on top of one another. The wide, north-facing block some 5 minutes walk from Balnarring Beach on ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.