Gatineau Hills

by Christopher Simmonds Architect
Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect

This modern house, set into the dense foliage of the hills north of Ottawa, is designed to encourage the forested surroundings and natural light to subtly permeate the interiors through large expanses of glass. On the exterior, the use of reclaimed wood on the second level provides a textural balance to the white cement board and glass of the ground floor. A rustic modern language continues on the interior, with hand-scraped oak floors throughout and hand-forged handles and pulls set against white lacquer.
The open ground floor, with its interconnected spaces, allows sunlight to flow through uninterrupted, showcasing the beauty of the natural light as it varies throughout the day and by season.
Outside, key elements include a concrete pool, which nestles into the slope; a small balcony that connects the master bedroom to the ensuite; and the projection of the sunroom, which inserts itself subtly into the land.
The spaces to the southern slope look out to the cities of Gatineau and Ottawa, the winding Gatineau River below, and the adjacent ski hills.

Photos by: Peter Fritz Photography

  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect
  • Gatineau Hills Christopher Simmonds Architect

Sponsor

Sponsor

  • Apartment LA

    Apartment LA

    When the first child starts to go to school, the couple bought an apartment in the city, letting the country house where they lived just for the weekends.
    The new home combi...

  • Switch Apartment in Tokyo

    Switch Apartment in Tokyo

    This apartment used as home and office was designed by Yuko Shibata in Tokyo Japan. It was actually a home and the owner wanted to use it as office also. So the designer created a ...

  • Cell Brick

    Cell Brick

    Void Masonry
    For this particular project, I wanted to accomplish two things. The first was to combine opposing architectonics; the masonry structure which is the origin of t...

  • Dancing Living House

    Dancing Living House

    Dancing living house by Junichi Sampei from A.L.X. is a three-story concrete home designed for a married couple in Yokohama, Japan. The 1,224 square foot residence combines the nee...

  • Stacking Green

    Stacking Green

    Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the ...

  • First Shipping Container House in Mojave Desert

    First Shipping Container ..

    This kit-like housing product is being offered for the first time to homeowners who want more than what is currently available with pre-fab and manufactured housing , even custom c...

  • Ant-house

    Ant-house

    The outer wall of black covers whole cube, and that screens visual field completely. Inside of heavy door, the space turns to vivid yellow covered by larch plywood. It seems that t...

  • Urban Townhouse

    Urban Townhouse

    This five-floor residence is constructed within the fixed footprint of an existing three-story townhouse on a typically narrow infill Manhattan plot, sharing party walls with the a...

  • House in Sequeiros

    House in Sequeiros

    This modern residence was adapted from an old farmhouse located in Amares, Portugal. Topos Atelier de Arquitectura kept the intervention sparse to preserve the structure's rustic c...

  • Art Warehouse

    Art Warehouse

    Between olive, oleander and cypress trees, in a 4000 m2 (43,055 ft2) plot and a few meters away from his dwelling in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, the erection of the new wo...