Glencoe Residence

by Robbins Architecture
Glencoe Residence Robbins Architecture

Unlike many homes, we developed this house without defined rooms. Minimal use of walls allowed us to imply spaces and blur the lines between inside and outside.
Upon entering, the house unfolds back to the exterior. Open stair risers align with a reflecting pool providing a glimpse of the yard. The living room celebrates the dramatic ravine view using a 35 foot glass wall so that the trees appear to enter the space.
Opposite a floating wall is the kitchen-family room that extends out to a sunken terrace, where the homes edges and materials create an outdoor room.
To further anchor the home to the landscape, we chose to bring the wood language found on the interior cabinetry to the exterior walls. It would have been less challenging to bring the exterior detailing inside, but there was elegance to the smooth wood panels on the exterior that motivated us to work through the detailing. We used principles of yacht building to create the panels that became the language of the home.
This unconventional floor plan allowed us to provide natural comfort by day lighting and cross ventilation.

Photos by: Hedrich Blessing Photographers

  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture
  • Glencoe Residence Robbins Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Asia Residential Resort

    Asia Residential Resort

    Oak Valley is a high-end, ecologically-sustainable golf and ski resort with private residences situated around a museum designed by leading Japanese architect Tadao Ando. For this ...

  • Small Box

    Small Box

    The residence is built on the western hillside of Mt. Moiwa, overlooking the city of Sapporo. From the casual lifestyle of the client and his wife, and also the request to have a p...

  • House in Valle de Morna

    House in Valle de Morna

    The property is located on a south facing hillside Morna Valley, in the center of the island of Ibiza. This is the main home on a property in which are located a number of smaller ...

  • Casa La Punta

    Casa La Punta

    Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, the commission consists of a rest house for an unusual couple, so the house should stay away from stereotypes of regionalist d...

  • Suburbia wall storage

    Suburbia wall storage

    Suburbia is Note:s first collaboration with the Italian producer Description from the designer: First collaboration with the Italian producer Seletti. With inspiration from the ico...

  • Stacey-Turley Residence

    Stacey-Turley Residence

    The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live the...

  • Waterfront House Coogee

    Waterfront House Coogee

    Sydney-based studio MPR Design Group has designed the Waterfront House Coogee project. Completed in 2010, this casual family contemporary retreat is located on a double block of oc...

  • Scandinavian Design: an Elegant Attic

    Scandinavian Design: an E..

    This elegant attic apartment is located by Karlaplan, an open park-plaza area in Östermalm in Stockholm, Sweden. The interior is done in a neutral palette, which serves to extend ...

  • Shipping Container House in El Tiemblo

    Shipping Container House ..

    Designed by studio James & Mau Arquitectura and built by Infiniski, the Casa El Tiamblo is made of four 40 foot shipping containers. Located in El Tiemblo in the province of Ávila...

  • Camera Futura

    Camera Futura

    Camera Futura overcomes the antiquated analog one-lens-connected-to-one-viewfinder architecture with the Wireless Viewfinder Interchangeable Lens system (WVIL). It combines the sen...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.