Good Residence in Melbourne

by Crone Partners
Good Residence in Melbourne Crone Partners

Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, the designers worked closely with the client to rationalise their “wish list” into a concise and deliverable brief. Little was lost in this process and even less in the translation to a finished home for the builder / client and their young family.
The house’s finely detailed bold rectilinear form is set back from the street amidst a carpet of natural ground cover. Entrance down the side of the house is made via a subtle path formed from old railway sleepers embedded into the ground. Whilst sitting comfortably in its street context proportionally, and with setbacks respectful of its neighbouring properties, the view from the street confirms immediately that this house is quite different to those around it.
The project is realised through a series of simple intersecting and overlapping rectangular forms. Each “box” represents a distinct portion of the overall program. A sleeping / study zone, a living zone, a garage / workshop, and cantilevered above all of this, a parents retreat, complete with its own living area and secluded outdoor terrace.
The forms of the building have been carefully articulated as both screening devices for privacy, and elements that frame and define views. The robust external cladding that changes appearance significantly in different weather and lighting conditions, gives way to a warm and welcoming interior, filled with natural light, high ceilings, double height voids and sensuous materials. Extensive use and clever placement of high performance double glazing draws light into every room. The line between interior and exterior is blurred, with banks of operable louvres and huge sliding glass panels presenting the family with the ability to engage directly with the outside environment, or to close the place down completely, dependant on the variable Melbourne climate.



Whilst not overtly “green” in appearance the house design is based on sound ESD principles. Ultimately the design is about handing control to the occupant through a solution that is highly interactive. The passive design solutions, and the options they provide, have resulted in a house that relies little on the active cooling and heating systems that have been installed. The designers deliberately pushed their exploration of the project form and aesthetic, whilst maintaining the highest level of sustainability. The initiatives incorporated into the design include:

High performance tinted double glazing.
Solid heavily insulated west façade with limited openings.
Increased internal thermal mass to minimise diurnal temperature fluctuation.
Floating Level 1 cantilever box provides shading from the north sun to the main living area
Passive cooling via natural cross ventilation – the entire place can be opened up with a combination of large sliding glass panels and glazed louvres
Double skin façade to the exposed east on Level 1 provides both visual privacy and excellent thermal control. The external skin is made up entirely of opaque glass louvres.
20,000 litre rain water storage tank below ground for reuse in toilet flushing and irrigation.
Solar access to the feature lap pool has been maximised by aligning the building as close as possible to the south west boundary.
Roof mounted solar heating for the pool.
Underfloor slab heating to Ground Floor.

The house presents as a blank canvas, onto which the family inserts the detail of their ever changing lives. It provides flexibility for growth and change, with spaces that can be opened up and connected, or closed down for more restricted and intimate use. The primary living zone has been created to serve the clients specific needs for an interactive informal space that caters for the variance of their day to day lives. It flows effortlessly from one functional area to another and can be opened up to embrace the adjoining outdoor spaces, in particular the northerly orientated back yard and lap pool.

Photos by: Derek Swalwell
Source: Contemporist

Sponsor

Sponsor

  • Faliro Loft

    Faliro Loft

    Faliro Loft was designed by the Athens-based esé studio. The loft is stylishly decorated in neutrals and monochromatics, with exposed concrete beams and walls. Ph...

  • Stacey-Turley Residence

    Stacey-Turley Residence

    The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live the...

  • Dancing Living House

    Dancing Living House

    Dancing living house by Junichi Sampei from A.L.X. is a three-story concrete home designed for a married couple in Yokohama, Japan. The 1,224 square foot residence combines the nee...

  • Giant Pixel

    Giant Pixel

    Giant Pixel in San Francisco is a software developer occupying three floors near the City’s Mint Plaza, an area known for creative redevelopment and modernity drawn from vintage ...

  • Studio Apartment

    Studio Apartment

    The idea of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters (602 square feet) is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. ...

  • Malbaie VI Marée Basse

    Malbaie VI Marée Basse

    The concept of the residence revolves around two off-centered volumes positioned in such a way to take in as much sunlight as possible and to make the most out of the different vie...

  • Neutral Bay House

    Neutral Bay House

    Neutral Bay House is a residential project completed by Downie North Architects in 2014. The home is located in Neutral Bay, Australia. Neutral Bay House by Downie Nor...

  • The Armada House

    The Armada House

    Description: It is as if “Armada” was sculpted in place. With a harmoniously balanced footprint carved into the land and an abstract design, it creates a distinct presence. Con...

  • Aguas Claras House

    Aguas Claras House

    The house is inserted in the terrain taking advantage of the panoramic views and topography.
    A perpendicular slope towards the sights and the main volume define two levels w...

  • Seaview House

    Seaview House

    The property is located in Wellington, New Zealand. It sits just below the road facing east, looking over the botanical gardens out to Wellington Harbour.
    A neighbouring hou...