Gordons Bay House

by Luigi Rosselli Architects
Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects

It’s said that 6 degrees separate each human on earth from another. The Gordons Bay House asks how 6 degrees of separation might negotiate a web of complex associations in order to produce an architecture that performs for a wide group of people, while seamlessly integrating the built form with its context.
Set on the hillside overlooking the bay, the design consists of three levels, each level alternatively offset from the boundary by six degrees. The alternating orientation of each floor provides a response to different constraints imposed by the site.
The garage floor is skewed to provide easy access from the adjacent lane, while maximising the landscaped area at the front of the dwelling. The ground floor alternately angles northwest towards the view of the bay and the Clovelly headland. This also preserves and enhances views from the public lane on the southern side of the building. The first floor scissors again to produce a series of roof terraces and cantilevered overhangs that correspondingly expose and cover the spaces above and below. This order ensures that the project does not step on neighbour’s toes, without compromising the quality of the house. Alternating levels all pivot around a dramatic double height gallery stairwell that accommodates the client’s extensive collection of artwork and draws light and air through the centre of the dwelling.
Built to last, the house uses off-form concrete slabs and edge beams allowing the structure to cantilever gracefully. Windows and custom designed wall cladding are similarly treated with ellipsoid aluminium louvres that provide protection from the aggressive seaside environment. This palette of materials, as well as the use of new and salvaged timbers, and sandstone all elegantly speak of its setting.
The architecture is embraced and enhanced by landscaping designed by Terragram. Set atop the large exsting sandstone retaining wall on the street, a generous lawn is surrounded by edible plants and trees. Olives, espaliered citrus, vegetables and herbs help stock the kitchen, and the scraps return to the chickens that roam the garden from their bespoke chook house. The public lane to the south has been dramatically improved with endemic flowering ground covers and bushes.
The operation of the house is supplemented by a 4.2 kW photovoltaic array, large rainwater tanks, solar hot water and pool heating. This house is air conditioning free, the result of a contractual arrangement between architect and client to achieve a design that did not require it. Generous eaves, a considered application of thermal mass and natural ventilation operate to minimise the dwellings ongoing environmental impact.
The apparently simple layering of concrete slabs and aluminium louvres is enriched by irregularities provided by the changing geometry of the levels, the distinctive front door, a steel stair and irregular stonework. These irregularities become the human face of the architecture.

Photos by: Justin Alexander, Richard Glover

  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects
  • Gordons Bay House Luigi Rosselli Architects

Sponsor

Sponsor

  • Six Senses Con Dao Resort

    Six Senses Con Dao Resort

    The Six Senses Con Dao site is an amazing setting and certainly one of the most beautiful places on Con Dao Island. The beach, a one kilometre long strip of white sand with its dun...

  • Diamond Project

    Diamond Project

    The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a ...

  • Casa La Punta

    Casa La Punta

    Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, the commission consists of a rest house for an unusual couple, so the house should stay away from stereotypes of regionalist d...

  • Stacey-Turley Residence

    Stacey-Turley Residence

    The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live the...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • The Cloud Building

    The Cloud Building

    The Agency MVRDV presents the controversial project "The Cloud". A building consisting of two twin towers in the middle by a "cloud of pixel" after a few remember the twin towers c...

  • Luxury Loft Apartment Renovation

    Luxury Loft Apartment Ren..

    Guillaume Gentet designed this contemporary interior for a young couple and their children living in Greenwich Village, New York, New York, USA. It began as a one bedroom, two bath...

  • Casa La Tomatina

    Casa La Tomatina

    The project of this weekend house in the countryside is divided into two parts: an open, welcoming glass volume open to views and public functions of the house, and an enclosed sto...

  • Maximum Garden House

    Maximum Garden House

    The client wanted a house where they could keep an eye on their 2 kids without the need to be in the same space. Loos’s Raumplan, somehow, came to mind.
    We were also looki...

  • The Carrillo Residence

    The Carrillo Residence

    The Carrillo Residence occupies a long narrow site on the rim of Santa Monica Canyon with distant views of the Pacific Ocean. Designed for a young couple with two children, the hou...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.