Grace Santorini Hotel

by Divercity and mplusm Architects
Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects

This 20-room hotel is carved into the cliff-face 300m above Santorini’s volcanic caldera. The understated design allows this extraordinary landscape to take centre stage. The hotel provides a contemporary interpretation of vernacular architecture: economy of space, radical simplicity, and organic forms.
Like Santorini’s yposkafa – cave-like dwellings with rounded walls and domed roofs excavated from the rock-face – no furniture is free-standing. Custom-built storage and vanity units are moulded into alcoves. All-white interiors with brushed concrete floors reiterate the trademark whitewashed houses of the Cyclades. The infinity pool’s jagged outline echoes the zigzag paths that criss-cross Santorini’s sheer terrain.
Santorini’s hotel rooms are invariably front-loaded to face the view, leaving residents exposed to passers-by. To ensure privacy, fragments of volcanic rock are positioned in the windows of four rooms, interspersed with apertures that provide glimpses to the sea. The feature echoes a local architectural technique, more commonly used for retaining walls, in which minimal amounts of mortar are used, leaving gaps between the stonework. By exposing the stones and exaggerating the spaces between them, this light-filtering screen allows privacy and ventilation and casts dappled shadows as the sun goes down.

  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects
  • Grace Santorini Hotel Divercity and mplusm Architects

Sponsor

Sponsor

  • Rounded Loft in Prague

    Rounded Loft in Prague

    At the beginning of the year 2010 we had started designing grand attic loft in Prague. It was a new challenge for us to deal with almost “boundless” space for living according ...

  • Coburn Residence

    Coburn Residence

    This large house is situated on a promontory overlooking Lake Wakatipu to the west, with the Remarkables to the east and Peninsula Hill to the north – hiding Coronet Peak. In the...

  • Villa Storingavika

    Villa Storingavika

    This house will be built on one of Bergen’s most attractive sites. The house looks out over the southern fjords and the West coast archipelago. The house is twofold. The top floo...

  • loft_9

    loft_9

    loft_9 is a project located in Moscow, Russia, and completed by ARCH.625. The interior is decorated in pale colors, giving the entire space an aura of tranquility. Ph...

  • Mostra Black 2012

    Mostra Black 2012

    This stunning interior is Guilherme Torres's entry for the Mostra Black 2012 event. The space is hip and stylish, and mixes works of art and decorative accessories of distinct styl...

  • House on the Bay

    House on the Bay

    Russian architect Andrey Tiguntsev has designed the House on the Bay project for a family of three. Completed in 2010, this two story contemporary home is located in Mill Fold vill...

  • Maison MPB

    Maison MPB

    Ralph Germann architectes designed this alpine house for a couple who wished to live in a harmonious environment, but there was a prerequisite that it could also comfortably handle...

  • Chopstick Stool

    Chopstick Stool

    Description from the designer: Ryan Horsman and I developed the Chopstick/Steamer Stool as part of a summer abroad program at B.A.S.E. Beijing with support from founders Robert Man...

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • The Park House

    The Park House

    Sited in the northeastern corner of the Singapore, the 2-1/2 storey house sits on a sunken piece of land facing a huge park next to the sea. It is a house designed for a middle-age...