H House

by Group 41
H House Group 41

Group 41 proudly unveils H House, a modern residence informed by a crisp language, and shaped by the principals of sustainability. In San Francisco where a moratorium on demolition limits most construction projects to being creative renditions of a renovation, a new, ground-up construction is a rarity.
Set in the hills above Noe Valley, it is surrounded by the typical mix of Edwardian, Victorian Italianate, and 1940 renovations, but H House takes a strong modernist stance while still respecting the scale and proportionality of its neighbors. From the street, the house is modest – a simple boxy two story structure. However, the spacious residence cascades down the hill, making the most of a narrow and down sloping site. The four-level, 4,500 square foot property includes 4 bedrooms and 4.5 baths.
Group 41 commissioned a local artist to create a one-of-a-kind steel entry gate. The 600 lbs of steel glide effortlessly open, welcoming visitors into an atrium space, lined with black slate. The inspiration behind the stunning all-white master bath was to create a colorless room that was neither “feminine” nor “masculine” but would take on the unique character of the owners. The white oasis was achieved using Thassos marble, Inalco white panel tiles, glossy white lacquered vanity elements and Spanish white “bubbles” tile. The white vision is completed with a floating “island” tub on a mat of white glass pebbles.
Thoughtful design decisions were made to utilize sustainable products and practices. Rather than solid exotic wood doors or floors, eco-friendly flooring made from pressed timber scraps and macassar ebony engineered veneer finishes made from recycled sawdust are used. The home also employs a state-of-the-art high-efficiency HVAC system. Additionally, Group 41 implemented a construction waste program from demolition through completion.

Photos by: Ken Gutmaker & Eric Rorer

Sponsor

Sponsor

  • Itree

    Itree

    The iTree is a top-quality iPhone and iPod docking station made out of a simple tree trunk. This is hollowed out using a special technique and specialized tools, expertly proportio...

  • Diamond Beach House

    Diamond Beach House

    This site, just behind the sand dunes of Diamond Beach on the mid north coast of NSW, is very flat and has a modest view over wetlands. The proximity of the ocean would enable a be...

  • La Suite Sans Cravate

    La Suite Sans Cravate

    La Suite Sans Cravate is a chic hotel located in Bruges, Belgium. Work on the property was completed in 2013, done by the hand of Véronique Bogaert. Photos co...

  • Mishima House

    Mishima House

    The theme for this house design is ideal for a small family.
    The idea behind this design is to accommodate privacy, while living comfortably in the dense downtown area of c...

  • Midvale Courtyard House

    Midvale Courtyard House

    Midvale Courtyard House is a renovation project undertaken by Bruns Architecture. It is located in Madison, Wisconsin, and consists of the addition of 840 square feet and modernizi...

  • Over Water

    Over Water

    American architectural firm Design Workshop has created Over Water in Pune, India. Completed in 2010, this contemporary cabin uses a cantilever beam construction, allowing it to fl...

  • Residential Church XL

    Residential Church XL

    Context
    In the Netherlands there are hundreds of empty churches. Since 1970 more than 1000 churches are closed by church communities. More than 1/3 was demolished and half o...

  • Allandale House

    Allandale House

    Allandale House is an A-frame(s) house for an idiosyncratic connoisseur and her family. Along with its occupants, the Allandale House also provides space for an eccentric collectio...

  • House CZ

    House CZ

    Portuguese design studio SAMI Arquitectos have designed the House CZ in São Roque do Pico, Ilha do Pico, Açores, Portugal. Photos by: FG + SG Architectural Photo...

  • Point Dume Residence

    Point Dume Residence

    This project explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, ...