H-House

by Widjedal Racki Bergerhoff
H-House Widjedal Racki Bergerhoff

A private residence in the archipelago of Stockholm situated on a beautiful site overlooking the ocean. The setting is scenic but the climate is harsh. Summers are light but short and the wind can often be a problem in these coastal areas. As in many of our projects great emphasis is put on exploring the border between inside and outside – protected and exposed – building and nature. 1/3 of the built area consists of outdoor areas under roof.
The H-shape helps creating intimate and wind protected courtyards that prolong the summer season. The main veranda is fully under roof and an open fireplace keeps temperature up during spring and fall. The social areas have concrete floors and are kept a bit rough. The private bedroom section is elevated from the concrete and less rough with dark wooden floor and interiors.
The main materials used are: concrete, rusty steel, untreated pine wood, oiled wenge and water. In this house, as well as in many of our projects, materials together with light rather than form gain focus and create atmosphere.

Photos by: Åke E:son Lindman

  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff
  • H-House Widjedal Racki Bergerhoff

Sponsor

Sponsor

  • Voila House

    Voila House

    The brief was to transform a typical pitched roofed bungalow house into a modern contemporary home. The configuration of the bedrooms upstairs were retained, extended only to make ...

  • Apartment Interior Remodeling in San Francisco

    Apartment Interior Remode..

    The Fontana Apartment is a reinvention of an early 1960′s unit in one of two semi-circular apartment towers near Aquatic Park in San Francisco.
    Sweeping views fill the sp...

  • Boaçava House

    Boaçava House

    Boaçava House was developed from an adaptations of its original design with a boost of the outdoor/indoor relationship. Supported by 4 columns only, the house rises up from the gr...

  • One Taste Holistic Health Club

    One Taste Holistic Health..

    One Taste Holistic Health Club, located in this piece of heaven on earth between Hangzhou city’s Chenghuang Temple and the West Lake, is China’s first club that focuses on the ...

  • Birchgrove House

    Birchgrove House

    Description: The owners are keen gardeners, and relationship to the garden was central. The floor level above the garden was predetermined by the existing house, 750mm, and we want...

  • The Japanese “With” from LOOP Studio

    The Japanese “With” f..

    This is the latest piece of high-architecture from LOOP studio. The house is called “With” and it is located in a rural area in Gunma, Japan, far away from the noise and insani...

  • House at Piper’s End

    House at Piper’s End

    This new family house replaces a dilapidated farmhouse on 2 acre site in rural Hertfordshire. Planning permission for the house, which is within the Greenbelt, was awarded because ...

  • Narrabeen House

    Narrabeen House

    To look at it, the Narrabeen House might not seem like your typical home in the suburbs, but in the way it operates, this house is completely suburban. This home is a retreat from ...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...