Haus Walde

by Gogl Architekten
Haus Walde Gogl Architekten

The client requested an open, light-filled room with the garden and the beautiful backdrop of the Kitzbühl Alps integrated into the living space.
The site is located on a north-facing slope, bordered on its western edge by a stream and a path, on its southern edge by a street and on its eastern and northern edges by neighbouring sites with freestanding buildings.
The access road to the site is simultaneous with the street on the southern side. There is a listed building in the eastern half of the site, which had to remain unaltered.
The biggest challenges were positioning the new construction on a difficult slope, the narrowness of the site and the architectural conflict with the existing house.
Spatial concept:
The new building is consciously presented as a contemporary counterpoint to the old house. Both buildings stand independently of each other as examples of construction from different epochs.
We attempted to adapt the new construction to the topography of the site and to embed it as well as possible into the terrain, at the same time making maximum use of the building regulations.
The changes of level in all three storeys, which are adapted to the terrain, create differentiated zones while maintaining the open plan. A long wall of natural stone on the slope side gives the residents ‘backing’ from behind.
The large-scale glazing, facing south towards the valley, opens up varied views on the wonderful backdrop of the Kitzbühler Alps. Moveable facade elements of wood ensure a feeling of spatial openness, while at the same time safeguarding the private sphere of the residents.
The multi-layered structure of the facade and the interlaced rooms result in a complex spatial experience. The central element of the ground floor is an open fireplace which sends surplus heat to the geothermal heat pump and creates a cosy atmosphere.
As a modern contrast to the earthly materials of wood and natural stone, the ceiling in the ground floor is made of exposed concrete. In the bedrooms, oak wood dominates the floors and the ceilings.
The terraced roofs with their broad projecting canopies give the building the character of an open structure embedded in the landscape with a panel-like form. The interconnected inner rooms are further enlarged by generous terraces without thresholds.
The west-facing terrace, which enlarges the living area, ‘sways’ over the stream along the western edge of the site and thus makes optimal use of the limited space.
The roof of the carport (which aligns with the street) is transformed into part of the garden through planting and is not visible from within the house. The southern part of the basement is built as a living and working area and is optimally lit from the south.
The long path between the street/carport and the basement (which is lit from above), serves as an art space for pictures and sculptures.

Photos by: Mario Webhofer

Sponsor

Sponsor

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • The True Wolf Wears His Fur Inside

    The True Wolf Wears His F..

    The project for a 60 sq. m (646.8 sq. ft) flat in Paris designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa for Studio UdA addresses the subject of a free floor plan and the subdivision...

  • Casa nel Bosco di Ulivi

    Casa nel Bosco di Ulivi

    The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perce...

  • Home and Studio of Guilherme Torres

    Home and Studio of Guilhe..

    Brazilian architecture firm, Studio Guilherme Torres, has designed the studio and home of the firm's founding architect, Guilherme Torres. Located in the charming Jardim neighborho...

  • Mercer House

    Mercer House

    The client purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing r...

  • Atherton Residence

    Atherton Residence

    Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950s house, removed due to structural problems, featured mature lan...

  • Cocoon shelving system

    Cocoon shelving system

    Cocoon is a creative shelving system created by Italian designer Paola Novone for Ideal Form Team. The frame of the shelves is made of curved plywood with a Wenge or white ribbed e...

  • Open Studio Apartment in Kiev

    Open Studio Apartment in ..

    This stylish open studio apartment was designed by the creative director of FILD, Dan Vakharamieiev. Located in Kiev, Ukraine, this bachelor is a conversion of a two room loft fro...

  • Diamond Project

    Diamond Project

    The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a ...

  • The Gradient walk-in wardrobe

    The Gradient walk-in ward..

    The Gradient walk-in wardrobe has contemporary Italian styling. Available at Go Modern, the wardrobe comes with a great choice of colors and unlike most other walk-in wardrobes whi...

  • Cloud House

    Cloud House by McBride Charles Ryan

  • Stunning Lake House

    Stunning Lake House by John Robert Nilsson