Haus Wiesenhof

by Gogl Architekten
Haus Wiesenhof Gogl Architekten

The client requested a getaway – a place of peace and contemplation with a strong relationship to the nature surrounding it.

This alpine refuge is a symbiosis of spatial openness and enclosed areas.
According to the design specifications, rebuilding or extending the house beyond the existing cubage was not permitted, which entailed a massive limitation for the design. Through the basic ideas of interlocking the inner rooms and the form design of an open and richly varied spatial structure, the architect conceptually compensated for the design restrictions and created a generous living and leisure space.
We took cautious consideration for the topological strengths of the site, with the Hinterkaisergebirge to the north, the Kitzbühler Horn to the south, the Loferer Steinbergen to the east as well as the surrounding farmhouse building structure.
The house communicates with the dominant mountain range, with every view resembling a painting. The decision to utilise archaic materials was made quite consciously to quote the surrounding farmsteads. The client wanted an atmosphere that was light and airy, but also cosy.
Out of respect for the natural surroundings, native plants were used in the planning of the garden. Topological changes in the former agricultural spaces were carefully integrated into the existing environment.
Generous openings with no thresholds allow the indoors to merge with the outdoors. Even the safety railings on the big terrace consist of plant structures. The seasons themselves dictate whether it is more pleasant to spend time in the garden (which is intended as a part of the landscape) or indoors in front of the stove.
Attention was given to the origin of all materials used in this construction. The ecological consciousness of the planners and the client went hand-in-hand. Oak, iron, natural stone, linen and hemp fabric were the basic elements.
Most of the furniture was conceptualised individually, corresponding to the spatial requirements and the needs of the client.

Photos by: Mario Webhofer

  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten
  • Haus Wiesenhof Gogl Architekten

Sponsor

Sponsor

  • House in Sequeiros

    House in Sequeiros

    This modern residence was adapted from an old farmhouse located in Amares, Portugal. Topos Atelier de Arquitectura kept the intervention sparse to preserve the structure's rustic c...

  • The Kimber Modern

    The Kimber Modern

    BBA was first approached by the owners of the KimberModern in October 2005 regarding their idea of building a sort of tiny hotel at 110 The Circle – an overgrown triangular lot i...

  • Small Cube House

    Small Cube House

    This small cube overlooking Chuckanut Bay in bellingham, Washington is home office of Peter Frazier. With glass on three sides of the house, it gives amazing views of land and bay....

  • Apartment in Madrid

    Apartment in Madrid

    This modern apartment in Madrid designed by IlmioDesign studio features wide open spaces and a daring artistic selection. With its crisp white walls and futuristic light fixtures, ...

  • Bill’s House

    Bill’s House

    This house was designed for a client in Sydney’s inner west. The client is a concrete contractor who planned to build the house himself. As a result the house was designed to mak...

  • Coterie Stool

    Coterie Stool

    Description from the designer: The capitone cushion came across the 50′s with great popularity. Different from others due to its circular shape, it has developed to a wide range ...

  • House THE

    House THE

    The clearly defined volumes play with the concepts of heaviness and lightness. A walk around the single-family house reveals firmly anchored volumes and floating bodies creating la...

  • Villa Solaire

    Villa Solaire

    French architectural firms JKA and Fuga have designed the Villa Solaire. Completed in 2012, this 6,674 square foot contemporary home is a conversion of an old farm house from 1840....

  • Wedge House

    Wedge House

    We were approached by clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contempo...

  • Viaggi bathtub

    Viaggi bathtub

    Viaggi is a sleek and modern, egg-shaped bathtub designed by MAAX. The seamless structural shape of the design offers joint-less bathtub and skirt construction along with a hidden ...