Hawkesbury Residence

by Marmol Radziner
Hawkesbury Residence Marmol Radziner

Project

Marmol Radziner is the design architect for this  three bedroom-home at the base of a windswept slope in the Wanaka Valley in New  Zealand.  HMA Architects of Wellington,  New Zealand is the executive architect and coordinated the project locally.
Site

With distant views of alpine peaks, the hillside  site overlooks rolling farmland. The site faces north, directly into the  blazing sun of the southern hemisphere. Strict agency requirements limited both  the size and form of the home in relation to the slope. The climate is one of  extremes with very hot summers and freezing cold winters.
Design

The approach to building on this barren hillside was  to merge with the slope, rather than to stick out from it. In response to the  climactic extremes, a distinctive roof form protects the home from the sun with  generous roof overhangs.  Inspired by the  form of the hillside, the roof is shaped like an upside down checkmark. A long,  thin footprint allows for views of the mountains from every room. Entry is  through the side of the house with circulation along the back wall.  Upon entering the rooms, the strong  horizontals of the roof and deck frame the view.


The massing consists of two volumes, public and  private, that are linked by a staircase.   The first volume contains the “great room” including the kitchen, living  room and indoor/outdoor dining rooms. At the back of the great room, a wood  wall conceals the study, bathrooms, refrigerator and ladder access to a  sleeping loft. Sliding glass doors open to the pool and exterior lounge area. A  retaining wall,  constructed of a local stone called Gibbston Valley Schist, runs from the living  room to the exterior patio and incorporates an outdoor fireplace and benches. The  second volume is the private wing containing the master suite and children’s  rooms.
Phase

Construction of the home was completed in 2011.

Photos by: Emily Andrews

Via ArchDaily

  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner
  • Hawkesbury Residence Marmol Radziner

Sponsor

Sponsor

  • THE TREEHOUSE

    THE TREEHOUSE

    How is THE TREEHOUSE designed? The major image of the design is a sheet of paper that is pleated and encloses both interior and exterior spaces. THE TREEHOUSE is based on five elem...

  • Paso Robles Residence

    Paso Robles Residence

    This stunning home, the Paso Robles Residence, is located in Paso Robles, in the California wine region and was constructed by Aidlin Darling Design. Surrounded by a stunning expan...

  • The Offset

    The Offset

    The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
    The offset betw...

  • The Orrong Road House

    The Orrong Road House

    The sun and wind are channelled through the streets of this beach side suburb, deep into the plan of this once dark and damp Edwardian home. An oasis like space now waits at the re...

  • Studio Apartment

    Studio Apartment

    The idea of redevelopment standard studio apartment with total area of 56 square meters (602 square feet) is to combine the kitchen and living room into one multifunctional space. ...

  • Fun House

    Fun House

    The project for an apartment in Juan les Pins designed by Studio UdA developed by Andrea Marcante and Adelaide Testa tackles the issue of holiday homes. The small size of the apart...

  • The Courtyard House

    The Courtyard House

    From the architect. The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore. Built for a multi-generational family who seek...

  • Valley House

    Valley House

    Valley House is located in the Hefer Valley, in Israel. It was completed in 2011 by Arbejazz Studio Architects with a minimalist interior and an airy décor in the interior. ...

  • Restaurant La Ville de Pins

    Restaurant La Ville de Pi..

    ‘La Ville de Pins’ is a French Restaurant Remodeling project in Sinsa-dong, Gangnam-gu, which is the hottest district at metropolitan area in the city of Seoul, Korea.
    ...

  • Connaught Residence

    Connaught Residence

    Connaught Residence was designed by naturehumaine and it is located in Montreal, Canada. The minimalist design makes use of simplicity to create a serene and harmonious interior. ...