Hayden Building

by CUBE Design + Research
Hayden Building CUBE Design + Research

CUBE undertook a $4M renovation and reuse of this national landmark which has sat vacant since a fire gutted the building in 1985.
The narrow Hayden floor plates present unique challenges to the housing program; yet, the massive masonry walls and multiplicity of windows provide ample natural light and distinctive design opportunities. Acknowledging the edges as the dominant feature of Richardson’s building, the exterior walls are accentuated and thickened with ancillary program features; thus, prompting the residents to engage with the Hayden’s rehabilitated brownstone facade.
The entry stair is activated by juxtaposing historical elements against the masonry party wall. Doubling as a historical ‘depository,’ the residents are welcomed with a didactic and functional interior that reveals the physical history of the building and its eclectic past.

Photos courtesy of CUBE Design + Research

  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research
  • Hayden Building CUBE Design + Research

Sponsor

Sponsor

  • Redcliffe Gardens

    Redcliffe Gardens

    This stunning apartment was created by Ardesia Design, and it is located on Redcliffe Gardens, a major street in the Kensington area of London, England. The interior mixes antique ...

  • The Duplex in Tribeca in New York

    The Duplex in Tribeca in ..

    Description: On the border of Tribeca and Soho, light, location, soaring ceilings and a blend of exquisitely mixed materials in a high caliber conversion of this building circa 186...

  • Straatweg Extension

    Straatweg Extension

    This housing extension, designed by Rotterdam based architecture studio BBVH Architecten, is located in Rotterdam. The house is built in a traditional 1930’s brick architecture w...

  • Haus Walde

    Haus Walde

    The client requested an open, light-filled room with the garden and the beautiful backdrop of the Kitzbühl Alps integrated into the living space.
    The site is located on a n...

  • Dutchess House No. 1

    Dutchess House No. 1

    This sustainable, contemporary residence by New York architects Grzywinski + Pons is located in Millerton, New York, USA. It was completed in 2012 and includes a separate guesthous...

  • Aranya House

    Aranya House

    Designed as a single floor dwelling, this house is a luxurious sprawl in the lap of a natural surrounding. The house is responsive to the series of palm trees that existed before a...

  • Ceramic House

    Ceramic House

    Description: The spatial flexibility that transforms this home is an innovative housing concept which adapts itself to the actual necessities and to the new usages. Where roominess...

  • Sight - Garden goes Balcony

    Sight - Garden goes Balco..

    SIGHT is a big white sphere made of woven plastic with an upholstered interior. The innovative balcony furniture was designed as a retreat from the sunlight, noise and bustle of th...

  • Villa Pruhonice

    Villa Pruhonice

    Jestico + Whiles have been appointed to design a luxury private villa in the heart of prestigious Pruhonice, near Prague.
    The client’s vision is to create a family home wh...

  • Agua House

    Agua House

    The site is 2.000sq. meters (21,530 sq ft), facing the Northeast, looking at the Canal Arias river., in the suburbs of Buenos Aires. It has 450sq meters (4,840 sq ft) and it is des...