Henley Street Residence

by Jackson Clements Burrows
Henley Street Residence Jackson Clements Burrows

Barwon Heads is in a period of significant change. Heritage overlays currently protect older fishing shacks whilst the less significant built fabric remaining in the seaside town is progressively being redeveloped and architecture is now significantly contributing to the evolution of this small coastal township. In this case a young family engaged JCB to design their new permanent residence which would replace a dilapidated 1950’s two storey house that was beyond repair.


A sculptural building form emerged from the clients brief which jokingly requested a planetarium as an inclusion. This led to the exploration of circular forms and resulted in a circular skylight in the first floor living areas as a direct reference however the house was primarily conceived to immerse itself over time as a natural extension of the Ti-tree dominated landscape. The house is wrapped in  as skin of vertical cedar battens (providing privacy and solar protection) which appear to emerge from the front fence intentionally confusing the relationship between built form and landscape.

Photos by: John Gollings

  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows
  • Henley Street Residence Jackson Clements Burrows

Sponsor

Sponsor

  • Stack

    Stack

    Mugi Yamamoto's diploma project is a compact inkjet printer, which is placed on top of a paper pile. When printing, “Stack” slowly moves downwards and swallows the pile until n...

  • Scandinavian Design: White and Gray

    Scandinavian Design: Whit..

    This lovely apartment is located in Gothenburg, Sweden. The interior is a mixture of whites and grays, which when brought together have a relaxing and soothing effect. ...

  • Screen House

    Screen House

    The project brief was to add a new floor to an existing 1954 bungalow, which is situated in a post war suburban neighbourhood in the city of New Westminster, BC.
    The neighbo...

  • Reconstruction of a House

    Reconstruction of a House

    This project consists of the reconstruction of a house completed by Studio AI, with the present elegant home being the end result. The spacious interior makes extensive use of whit...

  • Henley Street Residence

    Henley Street Residence

    Barwon Heads is in a period of significant change. Heritage overlays currently protect older fishing shacks whilst the less significant built fabric remaining in the seaside town i...

  • Stunning 500-Year-Old Cloister Conversion

    Stunning 500-Year-Old Clo..

    Minim is a Spanish interior design studio created by Elina Vila and Agnès Blanch in 1999. The studio did an incredible job in restoring this residence situated in a late nineteent...

  • Oakpass Residence

    Oakpass Residence

    10 surprisingly narrow columns raise the home, which resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground.
    The house is an example of ...

  • Lucky John

    Lucky John

    Jaffa Group Design Build designed Lucky John, located in Salt Lake City, Utah, USA. The home is spacious and elegant, its interior designed in warm neutral tones that provide comfo...

  • Residence Zoetermeer

    Residence Zoetermeer

    The original house, built in 1999 has undergone a complete transformation. The original house consisted of vertical rectangular volumes with three floors. Attached to the volume wa...

  • Cloudy House

    Cloudy House

    Danish architectural firm LASC Studio has designed the Cloudy House, an extension to a house from the '30s in Copenhagen. Following is some information from the architect, "The roo...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.