Highgate

by TG Studio
Highgate TG Studio

This modern terraced house on a private estate in North London has been completely transformed – from dark and soulless into an oasis of cool, calm and contemporary. Thomas Griem, Design Director of TG Studio, with architecture and design offices in London, has designed a beautiful home by entirely re-organising the internal layout to let natural light flow through every corner of the house.
Thomas tackled the brief to create a light and bright space and make the most of the unusual layout by designing a new central staircase, which links the six half-levels of the building.
A minimalist design with glass balustrades and pale wood treads connects the upper three floors consisting of three bedrooms and two bathrooms with the lower floors dedicated to living, cooking and dining. The staircase was designed as a focal point, one you see from every room in the house. It’s clean, angular lines add a sculptural element, set off by the minimalist interior of the house.
The use of glass allows natural light to flood the whole house, a feature that was central to the brief of the Norwegian owner. The owner’s Scandinavian roots are echoed in every aspect of the design with exclusively white walls and ceilings and white pigmented pine floors as a backdrop to furniture, furnishings and accessories in natural materials such as linen, pale wood, glass and stone, all in white and neutral colours.
The top floor has an impressive six metre ceiling height where a huge chandelier in hand-made crystal glass makes a wonderful play of light on the walls. The drama of the chandelier as well as the owner’s collection of modern art displayed throughout adds personality and wit to perfectly finish a very successful transformation.
Comments Thomas Griem, “To create a minimalist interior without it appearing cold and impersonal is difficult and relies on a very well executed layout, selection of finishes and ample storage!. When only one non-colour is allowed (white) the depth of the design can only be reflected to the viewer by the surface of the materials. It is the hardest thing to do.
In this project we used matt white wall colour, reflective white stone and kitchen units, soft and organic white stained wood floor boards, soft white linen and see- through cloudy white curtain fabric.

Photos by: Philip Vile

Sponsor

Sponsor

  • The Overhang House

    The Overhang House

    The brief required a house for a family of five on a 350 Sq. meters (3770 square feet) site, located in the suburbs of Delhi. The clients aspired for a contemporary, iconic house t...

  • Motorlight Uplight Collection

    Motorlight Uplight Collec..

    The Motorlight is a unique variable angle lighting collection designed by Jake Dyson. The lighting collection is available in two versions; Motorlight Wall and Motorlight Floor. Ea...

  • Robins Way Residence

    Robins Way Residence

    The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartmen...

  • Casa Sorteo Tec No. 191

    Casa Sorteo Tec No. 191

    Casa Sorteo Tec No. 191 is a private residence designed by Arq. Bernardo Hinojosa. The spacious and elegant home is located in Monterrey, México. Photos court...

  • House at the Edge of a Forest

    House at the Edge of a Fo..

    The house, situated on a beautiful lot at the edge of the forest, consists of two different volumes: an L-shaped base on which an oblong volume balances. Together they form a sculp...

  • Loft Apartment

    Loft Apartment

    This loft apartment is a private residence designed by Adn Architectures. The project is located in Brussels, Belgium. Photos courtesy of Adn Architectures

  • Warehouse Conversion

    Warehouse Conversion

    Located in Surry Hills, an inner-city suburb of Sydney, in the state of New South Wales, Australia, this dual fronted warehouse was transformed into a unique contemporary city home...

  • DVT Villa

    DVT Villa

    DVT villa is a detached house on the outskirts of Arnhem in the suburb Schuytgraaf. The facade is made ​​of aluminum, the wall consists of expanded metal sheets with a special ...

  • Ravine Duplex Residence

    Ravine Duplex Residence

    The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind se...

  • Fried Pavilion

    Fried Pavilion

    German practice Amunt Architekten Martenson und Nagel Theissen have built a pavilion in the park of Düren cemetery. The building serves as a cafe and shelter for people who can en...

  • Chalet Baltoro | HomeDSGN, a daily source for inspiration and fresh ideas on interior design and home decoration.

    Chalet Baltoro | HomeDSGN, a daily source for inspiration and fresh ideas on interior design and home decoration. by in Courchevel, France

  • Apartment in Parque das Nações

    Apartment in Parque das Nações by Nuno Ladeiro

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.