Hill House

by Johnston Marklee & Associates
Hill House Johnston Marklee & Associates

Hillside Zoning
Increasingly in Los Angeles, local hillside ordinances, building codes, coastal regulations, and design review boards have imposed restrictions on hillside construction, with the goal of preserving the profile of the natural hillside terrain by limiting building heights, location and massing.
The Hill House sets a new precedent for hillside building by liberating itself from these restraints – not through evasion – but by strategically transforming these stringent criteria into a sculptural and efficient design solution, that seamlessly engages with the surrounding site.
The massing of the Hill House subsequently results from two economically driven development criteria: To maximize the volume allowed by the zoning requirements; and to minimize contact with the natural terrain. Recalling Hugh Ferriss’s vision of a Manhattan skyline literally interpreting the zoning laws as building form, the Hill House adopts the maximum zoning envelope as its form.
The initial envelope is shaped from a combination of property setbacks in plan and hillside height restrictions in section, and is further refined three-dimensionally according to structural criteria.
Planning
Within the building enclosure, individual programmatic components are assembled to fit into the fixed envelope, much like a contortionist, artfully compressing the mass of their body into unique configurations. By eroding all non-structural walls and partitions, the program flows effortlessly between three levels stacked within the exterior skin.
An upper semi-private loft space and a more secluded lower bedroom suite sandwich the central public living and dining area. An open, sculptural, steel and glass stair vertically stitches the three levels together. The smooth polished interior skin is shaped and curved selectively to accentuate the geometry of the house and to accommodate storage and mechanical services.



Apertures
The aperture strategy results from a desire to both minimize the quantity for privacy and efficiency in terms of environmental performance, and to maximize size for views, ventilation and light. With the relationship of the site and building to the street, the conventional rear of the house in essence becomes its front with spectacular views of the canyon and ocean to the north, east, and south. Large sliding glass doors in the living area retract into concealed pockets, erasing boundaries between interior and exterior.
Where windows and doors are recessed into the building volume, the exterior material membrane folds into the house to form deep sills and thresholds respectively. The recessed windows of the private rooms frame specific views to the exterior while limiting views into the house. The placement of skylights in both the flat and sloped roofs further blurs the conventional differentiation between roof and wall. Indirect light sources and unanticipated views from these openings further enhance the three-dimensional quality of the space and form.
Materials
To express the continuity of the building skin and minimize the conventional distinctions between roof and wall planes, an elastomeric, cementitious exterior coating material was used requiring no control joints. The embedded lavender color of the coating was sampled from the pigment of eucalyptus bark, prevalent at the site, re-enforcing the house’s connection to the site from which its form is derived.
The material’s iridescent quality results in dramatic color variations with changing light conditions throughout the day. Similar to the monolithic exterior coating, the interior materials are detailed to suggest spatial continuity. Materials in varying shades of white, including polished Carrara marble, smooth Corian countertops, lacquered wood, and enameled steel seamlessly meet throughout occasionally accented by darkly stained walnut flooring and cabinets.
A meadow of various native California grasses forms a blanket covering the slope surrounding the house. Highly detailed succulent plants such as aloe and agaves accent the soft grasses and reflect the crisp lines of the house.
Structure
The structural assembly is composed of concrete, steel, and timber. The foundation, based upon nine 35-foot deep reinforced concrete piles, is anchored into bedrock and tied together by a network of grade beams.
Rising up from this foundation, inclined concrete walls project orthogonally to the grade – instead of vertically – taking on the figure of prevented fall. A braced steel frame with timber infill framing emerges out of the concrete base to form the circulation core and cantilevered overhang at the entry.

Photos by: Eric Staudenmaier

  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates
  • Hill House Johnston Marklee & Associates

Sponsor

Sponsor

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....

  • Casa CDS

    Casa CDS

    This contemporary home is a 2012 project by Javier Cristiani that is located in San Salvador, El Salvador. An expansive glass curtain wall allows light and a sense of nature to ent...

  • Le Portelet House

    Le Portelet House

    UK-based studio MOOARC has just completed The Portelet House project. According to the architects' description, "Portelet House is an experimental house in Guernsey by MOOHUS, MOOA...

  • Mountain Cabin

    Mountain Cabin

    At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest ...

  • Tubabu Stool

    Tubabu Stool

    Basque designer Martín Azúa has created the Tubabu stool. The stool is made from beech wood. From the designer, “The three legs are inserted in the seat. The footrest is attach...

  • Stunning Victorian-Era Home Transformation

    Stunning Victorian-Era Ho..

    Located in Moon Ponds, a suburb in Melbourne, Victoria, Australia, this stunning Victorian-era home was completely transformed by interior designer Peter Mosticone of Vivid Edge De...

  • Xieira House II

    Xieira House II

    Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor.
    The typology was defined according to the best su...

  • Paling Fence House

    Paling Fence House

    In response to increasing population densities in the suburbs, the Australian government over 10 years ago introduced strict town planning guidelines specific to residential projec...

  • 2 Courts House

    2 Courts House

    Keiji Ashizawa Design created this contemporary home for a client located in Tokyo, Japan. It is a 2008 project that utilizes two inner courtyards to provide light to its four stor...

  • ÁBATON Headquarters in Madrid

    ÁBATON Headquarters in M..

    Located in a housing estate in the outskirts of Madrid with some outstanding oak trees and next to some well established buildings. The main objective was that the building itself ...