Hillside House

by SB Architects
Hillside House SB Architects

Nestled in the hills of Mill Valley, California, just across the Golden Gate Bridge from San Francisco, Hillside House has just received certification as the first LEED for Homes Platinum custom home in Marin County, and one of only a handful in Northern California.
Designed  by San Francisco-based SB Architects, an international firm well-known for the design of site-sensitive resort and mixed-use projects around the world, and built by well-known green builder McDonald Construction & Development, this home is a statement of what is possible combining “high design with high sustainability.”
The four-story home – clad with beautiful, sustainable Western Red Cedar siding – is set on a steep hillside site that provides for a very vertical design with living and private zones situated on multiple separate floors. Numerous outdoor and covered terraces and balconies capitalize on stunning views of the bay and the San Francisco skyline beyond. The home’s many green aspects include:Western Red Cedar siding.

Energy Star-Rated Whirlpool appliances.
Kohler low-flow plumbing fixtures.
Mythic zero-VOC paints.
High-recycled content interior concrete from Concreteworks.
Sustainably produced stone veneers from Eldorado Stone.
Sustainably harvested floors and cabinetry from Plantation Hardwoods.
New World Millworks, reclaimed timber and recycled metal roofing.

Every inch of this LEED Platinum custom home has been designed to maximize its sustainability, in direct response to the site, trees and views. Consequently, this home lives far larger than its actual footprint, but with an impact that is far less.

Photos by: Mariko Reed

  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects
  • Hillside House SB Architects

Sponsor

Sponsor

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • The Pearle

    The Pearle

    The Pearle is a substantial home able to easily accommodate a growing family. The master suite is a highlight, with its big walk-in robe and ensuite bathroom, and it’s one of fou...

  • Dolls House

    Dolls House

    The smallest house on the street, renovation of a workers cottage in Fitzroy.
    Retaining the existing street frontage and primary living areas whilst fragmenting the building...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • The Beacon House

    The Beacon House

    Historical and Geographical Context
    The land that Sentosa Cove sits on consists partly of reclaimed land and partly of what used to be an isle called Buran Darat that was si...

  • Xieira House II

    Xieira House II

    Implemented in a slender lot from north to south, the project born with the aim of building a dwelling with a single floor.
    The typology was defined according to the best su...

  • House E

    House E

    The house is built on a very long, narrow and sloped lot of 940 sq. m. The proportions were one of the generators for the design. The clients wanted a large, spacious house on one ...

  • The Medic’s House

    The Medic’s House

    The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.
    The need ...

  • Visualizations

    Visualizations

    The following is a collection of visualizations created by Triple D Visuals. They envision sophisticated residences with elegant juxtapositions of textures and materials coming tog...

  • The Sun House

    The Sun House

    We endeavoured to make the most of the site by pushing the main ‘L’ shape of the building to the rear.
    This then created an open courtyard which was private but with sti...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.