Hilltop House

by Openbox Company
Hilltop House Openbox Company

Located on the edge of Thailand’s largest national park, Kaoyai National Park, the design for the Hilltop House revolved around the rocky and forested landscape. Hilltop House is a small house in a big plot of land; the total site area is approximately 8,000 sqm (86,100 sqft). The first requirement from the client was simply to design a 350 sqm (3,800 sqft) house, and find the best spot for it. The remote end of the land was adjacent to Kaoyai Nation Park, and is home to a pile of 40 years old abandoned chunks of rocks, and couple of magnificent full-grown Ficus tree.
The client’s following brief was to design a single bedroom house with necessary supporting facilities. It was a simple brief with a tremendous opportunity to explore various aspects of relationships and connections, between a room and another room, out-door to in-door space, from man-made elements and natural elements.
With a humble approach to nature, it was very important to have as much information about site as possible. The very detailed measurements of the site, and its every element, every stone and every tree were carefully recorded. The existing elements were included in from initial design concept, and became part of the architecture at the end.
The overall structural concept was based on very few columns and footings, elevating the house above the pile of stones, leaving most of the stones and existing contours untouched. Base materials were raw concrete surface and cement screed to express the raw “nature” of construction materials, and helped to avoid problems with paint against the high humidity of tropical rain forest surrounding.
Existing stone was carefully measured and used as entrance pathway, some concrete steps were added to compete a functional walking path. A lot of measurement work, sketches, and adjustments had to be done on site throughout the construction period. All the hard work and great effort from the design team resulted in the completed architecture, that looked as if it had been planted, and growing there as part of the surrounding rocks and trees.

Photos by: Pruk Dejkhamheang

  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company
  • Hilltop House Openbox Company

Sponsor

Sponsor

  • Audi Shark

    Audi Shark

    The Audi Shark will be the perfect car of the future. That’s why The Shark has been designed both with the future techonology and today’s conditions. The Shark shows difference...

  • Teahouse in the garden

    Teahouse in the garden

    Czech studio A1 Architects has designed a small Teahouse in a garden located at the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov in Prague. The teahouse serves as a place for ga...

  • Stylish apartment

    Stylish apartment

    Located in Moema, São Paulo, Brazil, this stylish apartment is the work of Brunete Fraccaroli. Its design is bold and colorful, using a striking mixture of neon yellows and deep g...

  • Andrea Mangano

    Andrea Mangano

    Young Italian designer Andrea Mangano has created the Domus Chair. It is a combination of reading chair and bookcase. In designer's words, "Domus is a modular seating designed thro...

  • Santa Monica Canyon Residence

    Santa Monica Canyon Resid..

    This residence is nestled into a down-sloping hillside property in little Santa Monica Canyon. A path descends into and impromptu, landscaped amphitheater along a path that bends, ...

  • Villa in Decín

    Villa in Decín

    Description:
    The initial task was mainly to find the right location for a home (villa) on a large area, with its orientation providing views of the countryside and city. The...

  • House N

    House N

    Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house...

  • Guest House

    Guest House

    Italian architectural firm Enrico Iascone Architetti has designed the Guest House. Completed in 2008, this contemporary home is located in Bologna, Italy. Guest ...

  • Stunning Vicarage Conversion

    Stunning Vicarage Convers..

    This former brick vicarage located near Malmö in southern Sweden, was converted into a stunning 4,500 square foot modern home. Built in 1904 and renovated in 2007, the residence b...

  • Itahye Residence

    Itahye Residence

    Designed to be located in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the development of the project for this home was possible thanks to the collabor...

  • Scout treehouse

    Scout treehouse by Baumraum

  • Ant-house

    Ant-house by mA-style Architects