Hotel Topazz

by BWM Architekten und Partner
Hotel Topazz BWM Architekten und Partner

The new Topazz design hotel by BWM Architekten und Partner in Vienna’s city centre can be likened to a glistening, dark-coloured gemstone. Its brown mosaic façade, which absorbs and reflects the natural light, ensures that this building – on one of Vienna’s smallest building sites – is a real eye-catcher. The design, created by BWM Architekten und Partner, is characterised by striking elliptical window openings that jut out slightly. This unconventional, distinctive treatment of the façade gives this round-cornered building a sense of weightlessness and elegance as well as an unusually physical presence within the fabric of Vienna’s historical architecture. Inside, the curved window recesses serve as comfortably rounded spots for sitting or lounging while you watch the hustle and bustle of the city below. In this way, the exterior and interior spaces engage in close dialogue and complement each other. The idea with the portholes was born partly out of a lack of space – with the aim of making the best possible use of the 153 square metres of site area. After relaxing and daydreaming in one of the niches, you will open your eyes and say: Good morning, Vienna!

Photos courtesy of BWM Architekten und Partner

  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner
  • Hotel Topazz BWM Architekten und Partner

Sponsor

Sponsor

  • Tubola Round Wall-Mounted Shelves

    Tubola Round Wall-Mounted..

    Italian design studio AK47 has created the Tubola shelves. The round wall-mounted storage shelves can be arranged in various ways depending on the needs. The Tubola shelves are mad...

  • Hasharon House 1

    Hasharon House 1

    The house was planned for a young family with 3 children, on a lot with a wide open view to the back, overlooking agricultural fields.
    After giving a great amount of conside...

  • Fioravanti Poolhouse

    Fioravanti Poolhouse

    The place: a lot with a fine view located in the Bisenzio river’s valley the landscape is a sequence of wooded areas, fields, olive-groves. The land is articuladed through terrac...

  • Hawthorn Residence

    Hawthorn Residence

    The initial client brief was to create a home that would allow independent living zones for the needs of the growing family. With three teenage boys the home allows ample breakout ...

  • Private House in Sassuolo

    Private House in Sassuolo

    Bologna-based studio Enrico Iascone Architetti has designed the Private House in Sassuolo project. Completed in 2009, this two-family concrete building is located in Sassuolo, a to...

  • Casa Rubalcaba

    Casa Rubalcaba

    This plot is located in the Rubalcaba district of Liérganes and faces what was once the ancient “Camino Real” that ran parallel to what is now San Roque de Riomiera road.

  • Casa en el Arbol Enraizada

    Casa en el Arbol Enraizad..

    Here’s the rooted tree house, our last tree house hidden somewhere between the pastures of Extremadura.
    The project emerged as a place of adventure for kids and a hideaway...

  • Dar Al Gurair

    Dar Al Gurair

    Dar Al Gurair is a stunning contemporary villa located in Dubai, the United Arab Emirates. It was designed by NAGA Architects and completed in 2011. Dar Al Gurair...

  • 1220

    1220

    The search for simplicity, bowing to the canons of the past , the clear intention of using architecture as a path of territory and form of expression of “difference”… These a...

  • Artist Residence & Studio

    Artist Residence & Studio

    A new sculpture garden connects the 2nd floor roof level of two existing buildings used by the late artist Roy Lichtenstein and his family. Still the West Village home of his widow...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.