House 12k

by Dierendonck Blancke Architecten
House 12k Dierendonck Blancke Architecten

Terraced House 12K

The first steps taken by the architect and the client start with the search of a suitable building site. Under the architect’s advice, two neighboring houses were purchased, which exceeded the budget of the client. However, this allowed them to redefine the plot boundary and construct a new house on one of the two plots. During the construction of the house, the client could continue living in the adjoining house before selling it.
Program / Site

The program includes the construction of a small house, for a limited budget in the center of the city of Ghent. The site is a narrow and deep plot, where three floors can be realized.
Concept

Given the limited width of the site, the design was developed within the section. By seeing the house as a sequence of three elements/parts with varying heights, different conditions could be realized. The first two parts consist of three floors which are connected by a central staircase. The stairs serve the different levels that vary in floor height. This creates different perspectives and a continuity of space. A skylight over the entire surface of the stairwell allows natural light to penetrate deep into the house.
Construction

One enters the house trough an area with a low ceiling, that is primarily used as a vestibule/storage between the street and living space. The dining room and kitchen in the second part of the house have a substantial ceiling height, creating a visual relationship with the office space above the entrance hall. This space is a home office in-between the street and the living space. In the extended area of the dining room and kitchen, is the living room. Using an identical skylight as in the stairwell, natural light extends into the center of the living room.
The split level staircase serves the bathroom above the office space, and two rooms above the dining area . By extending the height of the second part of the house within the allowed urban regulations, it was possible to realize a mezzanine in the upper bedroom on the second floor, and thus achieving maximum use of the floor space. During the construction of the house, the client decided to add a garden shed to the program. This became the fourth and final element in the back of the building plot.
Roof

This terraced house is situated in a conservation area of the city and is served with a number of planning rules to answer to. In consultation with the urban design services, there was opted for a sloped roof parallel to the street. This principle was applied to all four elements of the house.
Materialization

The concept of the succession of the four parts are drawn in the use of materials and detailing. The bare structure is considered as finishing and expresses the concept. The house consists of two longitudinal walls of painted brick.The rooms are divided by transverse walls erected in concrete blocks. There is no distinction between materials for the exterior and interior shell. The exterior facades and interior walls are in the same concrete block, where the same block window principle is also used.


Photos by: Filip Dujardin

  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten
  • House 12k Dierendonck Blancke Architecten

Sponsor

Sponsor

  • Beautiful Two Sisters Red House

    Beautiful Two Sisters Red..

    Located in Langstini, a district of Riga in Latvia, these two twin homes were designed by Riga-based architectural firm NRJA to accommodate two separate families. The first floor o...

  • Zero Energy House

    Zero Energy House

    Belgium is one of the most dense, yet endlessly dispersed areas in Europe, and has come to a point where the existing models for spatial development, often based on private ownersh...

  • Hotel Lone

    Hotel Lone

    Hotel Lone, the first design hotel in Croatia, is situated in the Monte Mulini forest park, Rovinj’s most attractive tourist zone, located in the immediate vicinity of the legend...

  • Principe’s Box House

    Principe’s Box House

    This project involved the rehabilitation of a 53 sqm (570 square-foot) apartment for a young couple. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally d...

  • Area Tables

    Area Tables

    Description from the designer: Area is a series of smaller tables that accompany Fogias other products well. Consisting of two sizes and a rich, subtle color scheme, the tables can...

  • Summer House Skatoy

    Summer House Skatoy

    The summerhouse, designed by Filter, is situated in Skåtøy, an island in the beautiful Kragerø archipelago, on the South coast of Norway. The starting point was an existing cott...

  • Beach House in Las Arenas

    Beach House in Las Arenas

    The project consists of a small house on a beach a hundred miles south of Lima and explores the expansion of the conventional uses of a beach house. To that end, a container box ha...

  • ÁBATON Headquarters in Madrid

    ÁBATON Headquarters in M..

    Located in a housing estate in the outskirts of Madrid with some outstanding oak trees and next to some well established buildings. The main objective was that the building itself ...

  • Malbaie VIII Residence

    Malbaie VIII Residence

    Description: The reinterpretation of the traditional barn found in the area is the driving force of the architectural concept. Fully wrapped in a dark gray metal cladding on its si...

  • Small Cube House

    Small Cube House

    This small cube overlooking Chuckanut Bay in bellingham, Washington is home office of Peter Frazier. With glass on three sides of the house, it gives amazing views of land and bay....