House 20

by Jolson Architecture
House 20 Jolson Architecture

House 20 presents a series of blades cantilevering over a bronze wall; pushing and pulling. A grassy knoll rises out of the earth below, being drawn up towards the jostling blades, and partially veiling the building’s elevation and under croft from the street’s vantage point. Below this point of arrival and shelter the offset rhythm and warmth of the bronze wall reveals itself.
Spanning from boundary to boundary, and wrapping within the glazed central entry door, this wall creates a planar datum and threshold of concealment. Beyond this threshold the ground floor interior is a continuum of flowing spatial events, with uninterrupted sight lines into the depth of the dwelling. Bold artworks identify spaces that progress from a formal entry, to formal living and dining, and finally casual living, bookended by a mass fireplace wall. The ground-plane opens up to the north with a series of staggered vertical blade columns which slice and define the programme.  Here exists a tension between the interior and exterior – thresholds becoming blurred, as habitable space nestles within and without, whilst maximizing and controlling northern light, giving shelter, warmth, and continuity of space, continuity of materials.
Connecting the three storey internal volume is a glazed void, a room within a room, drawing through fresh air, light and the open elements. At its base a pond mirrors the sky and cools convecting air. Privacy and direct light are moderated via woven steel mesh, draped within as if the veil from an oversized lantern.
The house rigorously conceals and integrates mechanical, electrical and hydraulic systems. Seamless outcomes have been achieved by close collaboration with structural and services engineers, from earliest design conception to final resolution.
The first floor is the clients private retreat with roof terrace, master suite, library and study. Here the elevated façade can be engaged with at a very intimate level; channelling views out over the grassy knoll to the street’s plane trees.  The contrasting light and dark furniture palette within articulates personality traits of the clients, distinguishing ‘her’ study from ‘his’.
The basement  is half entrenched in the earth and half revealed. Here dark tones sit against slick bodies of water; focusing the sensory experience. A large retractable glass wall disappears to open the pool to the entertainment space , as light emanates from the light well – a grotto for fun, fitness and relaxation.

Photos by: Peter Benetts

Source: Jolson Architecture

  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture
  • House 20 Jolson Architecture

Sponsor

Sponsor

  • DIY Cable Organizer

    DIY Cable Organizer

    New York-based independent brand GeekCook has designed the DIY Cable Organizer. Inspired by the AT-AT walker of Star Wars, the cable organizer provides a clever solution to organiz...

  • The Cloud Building

    The Cloud Building

    The Agency MVRDV presents the controversial project "The Cloud". A building consisting of two twin towers in the middle by a "cloud of pixel" after a few remember the twin towers c...

  • Waterfront House Coogee

    Waterfront House Coogee

    Sydney-based studio MPR Design Group has designed the Waterfront House Coogee project. Completed in 2010, this casual family contemporary retreat is located on a double block of oc...

  • Glencoe Residence

    Glencoe Residence

    Unlike many homes, we developed this house without defined rooms. Minimal use of walls allowed us to imply spaces and blur the lines between inside and outside.
    Upon enterin...

  • Cubo House

    Cubo House

    The Cube House weightlessly becomes part of the site while its volumes give in to a geometry that fits together with light and landscape topography. The project itself is an answer...

  • Voila House

    Voila House

    The brief was to transform a typical pitched roofed bungalow house into a modern contemporary home. The configuration of the bedrooms upstairs were retained, extended only to make ...

  • Split View Mountain Lodge

    Split View Mountain Lodge

    The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park ...

  • 497 Greenwich Street Penthouse

    497 Greenwich Street Pent..

    This Penthouse atop iconic 497 Greenwich Street has been meticulously crafted to exceed conventional luxury standards, and customized to enhance the prolific architecture of Winka ...

  • Casa V2 en Playa Gaviotas

    Casa V2 en Playa Gaviotas

    Peruvian studio Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed the Casa V2 project. This 3,032 square foot contemporary home is located in Playa Las Gaviotas, in the provinc...

  • 23.2 House

    23.2 House

    23.2 is a house for a family, built on a large rural acreage. There is a gentle slope from east to west and two masses of old growth forest defining two “outdoor rooms” each wi...

  • Bundeena House

    Bundeena House by Clark Pearse Architects

  • Itahye Residence

    Itahye Residence by Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura