House Among Pines

by XPIRAL
House Among Pines XPIRAL

The house among pines acts as an interface between domestic life and the land. It is a device that allows inhabiting the plot. It is not a house for vacation but for daily use. In this way, the whole space is for the enjoyment of its inhabitants.
The lower area is voided in the mountain, inlaid with the uses that hardly require sunlight and the main access to the upper floor. Between this access and the one to the plot, the shadow of the cantilevered upper area creates an exterior suburban hall, thought as a car access.
The upper part is a staple shaped piece stuck to the rock. It remains suspended, and generates in its hollow, south and east façades that let the sun and the breeze in the habitable space.
The central courtyard gives maximum openness between inside and outside, without a lack of privacy. Walls are completely transparent so, by night, when lights are lit, all the spaces of the house become one unitary space.
Installation devices are situated in a peripheral cavity so it is easily accessible for maintenance from the outside. In that way you can see the materials without any make-up: concrete, thermo-clay…The steel cover wraps everything, like a veil. It protects us from the weather and from the aggression of others sights, and allows us to look at the spots we wish.
Over it all, in the sunniest area, there is a solarium and a swimming-pool that get a better sun exposition and better views. The roof blocks the sight from the neighborhood, and takes the eye to the horizon, the valley, the mountains…
SUSTAINABILITY
Formal aspects
By means of the peculiar relation with the site, we obtain open façades to the good orientations: south and east.
The geometry of the house defines a breezy space with shadow underneath the cantilever, where conditions are optimal, even in the hottest days.
The forest is the garden of the house. Once the works were finished, the same number of trees that had been pulled up were replanted around the house. The vegetable matter was recovered by a hydro-sowing with native seeds which allows a natural scattering of the species.
Construction materials
We are using natural materials that link the house with the environment: the rocks from the plot were re-used as raw material for the stone-work retaining walls; vegetation is used as construction material; external pavements are in wood.
“High tech” materials as Robertson sandwich panels, “heat mirror” glazing or thermo-clay are used to manage an optimal energetic performance.
Constructive system
The sun is filtered by a system of mobile slats and a selective glass “heat-mirror” type.
Windows are equipped with A.S.K grilles that assure a light, continuous, cross ventilation with a minimum leakage of heating or air conditioning.
Structure and walls are wrapped by a layer of Robertson sandwich panel and an air cavity that give the house a considerable inertia that allows to keep temperature stable inside.

Photos by: Juan de la Cruz Megías and Jesus Granada

Sponsor

Sponsor

  • Screen House

    Screen House

    The project brief was to add a new floor to an existing 1954 bungalow, which is situated in a post war suburban neighbourhood in the city of New Westminster, BC.
    The neighbo...

  • Renovation in Montonate

    Renovation in Montonate

    This renovation of a home in Montonate, Italy, was carried out by Benedini & Partners. The design studio kept the original character of the home while adding modern comforts; there...

  • Birchgrove House

    Birchgrove House

    Description: The owners are keen gardeners, and relationship to the garden was central. The floor level above the garden was predetermined by the existing house, 750mm, and we want...

  • Lightweight Rattan Stool

    Lightweight Rattan Stool

    Rattatan is a lightweight stool created by Polish designer Wiktoria Szawiel. The stool is made from rattan, a material commonly used for making baskets and rattan furniture. The de...

  • House of Dust

    House of Dust

    In this house classical orders and proportions celebrate dust. The golden section divides the sides of the living room: a light grey base supports a ceiling of rustic plaster of th...

  • Casa do Conto, a Boutique Hotel

    Casa do Conto, a Boutique..

    Casa do Conto (House of Tales) was born three years ago, giving rise to a unique project within the Oporto’s growing hotel industry. Unfortunately a fatal fire in March 2009 inte...

  • Wooden Heap Furniture

    Wooden Heap Furniture

    The Wooden Heap project wants to invite the public to see beyond appearances. Create the unexpected and the surprise. Remove any traces of furniture which hides inside. It makes re...

  • Flaming Lips Residence and Studio

    Flaming Lips Residence an..

    This appropriately quirky residence and music studio is as free thinking and boundary pushing as the art and music of its owners, Michelle Martin-Coyne, a photographer and artist, ...

  • Nestrest for dedon

    Nestrest for dedon

    French designers daniel pouzet and fred frety have created 'nestrest' an outdoor pod for contemporary brand, dedon. the teardrop-shaped object, which sits on the ground or hangs fr...

  • The Leblon House

    The Leblon House

    Description from the architects: The guideline was to promote a maximum integration between the internal and the external areas, using a contemporary language.
    The idea behi...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.