House Gulm

by Aicher Ziviltechniker GmbH
House Gulm Aicher Ziviltechniker GmbH

The House Gulm is located on a southern slope overlooking the Walgau and the Rätikon group. Completely detached at the edge of the settlement area the house is situated close to the forest.
In addition to the geographical conditions there was another design parameter: The site was investigated by geomancy and zoned into different areas to use.
Heart of the house is the entrance hall with the two-storey rammed earth wall. The horizontal layer structure and the narrow vertical slits are typical features of this wall sculpture. Even the floor of the hall was made of loam. On the ground floor there are the garage, the foyer, living room, dining room and the kitchen.
The hall leads to the first floor with the bedrooms and bathrooms. The arrangement of the rooms is all around this center. Smooth lime plaster have been implemented at the floors of wet rooms and also smooth white walls in the house. The furniture is made of oak, also the floors of the bedrooms.
The exterior of the building is determined by different, coordinated materials: concrete, brick facade and glass elements. Wood is used at the main entrance and the garage front. Exposed concrete and bricks defining the floors and the outside walls.

Photos by: Norman Müller

Sponsor

Sponsor

  • Piampiano Residence

    Piampiano Residence

    An existing assembly of disparate structures within a narrow site and wedged between a steep embankment and the rivers edge offered a curious challenge. Per Pitkin County regulatio...

  • Starr Residence

    Starr Residence

    The design of this house at Bondi Beach centres on maximising space within strict height and bulk controls while taking advantage of available views, light and breezes. Arising fro...

  • Clever Unfolding Apartment

    Clever Unfolding Apartmen..

    Bigger than furniture; smaller than architecture. A renovation of a 450 square foot studio in Manhattan. The challenge is to incorporate all of the aspects of a larger space for wo...

  • House on Lake Okoboji

    House on Lake Okoboji

    It’s all about the lake,” was our clients’ direction when we began designing this vacation home in rural Iowa.
    Located in rural Iowa, Lake Okoboji is a part of a glaci...

  • Luxury W Retreat Koh Samui

    Luxury W Retreat Koh Samu..

    Stay awhile. The collaborative designs of acclaimed Thai firm P49 Deesign and Maps Design Studio invite you to relax, rejuvenate and revitalize a W Retreat Koh Samui, where golden ...

  • Urban Townhouse

    Urban Townhouse

    This five-floor residence is constructed within the fixed footprint of an existing three-story townhouse on a typically narrow infill Manhattan plot, sharing party walls with the a...

  • El Caserón

    El Caserón

    The family. – A couple and a seven year old boy plus a dog. Old but with a great retirement. They christened the house “El Caserón”.
    They lived renting and they deci...

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • Sustainable Architecturel Fincube

    Sustainable Architecturel..

    The Finecube is an individually designed and multifunctional living unit providing temporary accommodation and design. By using natural materials, the building fits in the rural an...

  • Ayazpaşa House

    Ayazpaşa House

    Ayazpaşa house gets a fresh new makeover. Displaying more recent pieces from the Autoban collection including the cosy Nest Chair and a specially enlarged version of the Deco Sofa...