House In Barcelos

by Rui Grazina
House In Barcelos Rui Grazina

The plot has an area of 3300 sqm, part of which located in a green protection area. The house has 300 sqm of total area, and a gross building area of 290 sqm.
The house footprint is designed based on the articulation between the existing alignments and the new proposed access road, which enables both car and foot access. Given the context, our objective was to turn the living spaces to east, considering this is where the most interesting visual points are, and to make rooms face south due to the quality of sun exposure, privacy and relationship with the existing topography.
On this side of the building the existing ground level is higher, enabling a connection and continuity between interior and exterior.
On the overall, we can say that the social areas are at ground level, and the private areas on the upper level.
Construction started November 2008, and was finished in 2011. The project was executed by Braga based company Engiaço, that specializes on light steel frame system construction.
Due to the steep topography of the site, the house has two storeys on the eastern side, and just one on the western side. This means that on the western side there is a relevant part of the structure buried. This is achieved structurally by the use of a load bearing concrete frame, enabling the creation of the undergroud parking space. The access entry slot is also framed by two concrete walls, that enable the transition between the entry level on the site and the actual first floor level.
On top of this concrete structure sits a light steel frame system, completed with an exterior insulation finishing system. The interiors are mainly built with the use of dry-lining systems, and solid woods and/or lacquered woods, for flooring and fitted furniture.

Photos by: Nelson Garrido

Source: ArchDaily

  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina
  • House In Barcelos Rui Grazina

Sponsor

Sponsor

  • Col di Lana

    Col di Lana

    Col di Lana, by Paolo Frello & Partners, is located in Milan, Italy. The home contrasts dark wood floors with white walls, and allows for the color in the home to be spoken for by ...

  • V + D Set

    V + D Set

    V + D Set by BAK arquitectos:
    “This work is the result of a process that began in 2004 with the construction of a summer house in the forest of Mar Azul.
    It was nec...

  • Parnell House

    Parnell House

    BOX Living recently completed the Parnell House project. This two story modern house is nestled in a wooded area in Auckland, New Zealand. The lower level has a large living area a...

  • The Insight

    The Insight

    Welcome to The Insight: a truly great family home with rooms where you can enjoy time together and rooms where you can relax on your own. At its heart, you’ll find a massive open...

  • House K

    House K

    The property is located in a quiet, wooded area. The house is built against the right neighbor. The left neighbor is a detached house. The house is at the front 12.70 wide and is t...

  • Garden Tree House

    Garden Tree House

    This is an extension project on a thirty-five year-old house for a daughter and her husband.
    Azelkova tree and a Camphor tree stood on the site since the time the main house...

  • Fioravanti Poolhouse

    Fioravanti Poolhouse

    The place: a lot with a fine view located in the Bisenzio river’s valley the landscape is a sequence of wooded areas, fields, olive-groves. The land is articuladed through terrac...

  • Vivienda en Llaveneres

    Vivienda en Llaveneres

    The space where imaginary sealines become real.
    The sea is the centre that marks the disposition of the rooms, the lighting and the colours of this interiors project. Inspir...

  • Stone Respect

    Stone Respect

    The aim was to act respecting the current volumes of this old house, located close to the river in the village of Noutigos. Maintaining the stone facade, replacing the original win...

  • Selexyz Dominicanen Bookstore

    Selexyz Dominicanen Books..

    13th century gothic architecture becomes a bookstore through continuos dialogue between history and modernity. In Maastricht, Selexyz Dominicanen is a project with multiple souls, ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.