House Lam

by Nico van der Meulen Architects
House Lam Nico van der Meulen Architects

The original house was north-facing, but on an extremely limited level platform: The site has a five storey fall from the south-east to the north- west corner.
Werner van der Meulen designed the infinity edge pool to extend over the steep fall, placing it on a single 3m diameter column, cantilevering nearly six metres. He created a massive rock clad wall which bisects the building on a north-south axis, then transforms into a huge red-painted beam which helps to support the lanai roof.
Frameless stacking doors fold away to create a seamless indoor/outdoor sensation, with the pool jutting into the living area with the doors open.
The original foot print area was extended to create extra garages and a new first floor added , which houses three suites, a pyjama lounge and a kid’s study. Staff accommodation was placed on top of the new garage.
The original two kids bedrooms became a study, and the original main suite a guest suite.
The ground floor living space was gutted, and a large open plan, partially double volume living space housing the family room, dining room, kitchen and ancillary spaces created.
A new 6x13meter lanai next to the pool was added on the only piece of usable land on the north side , growing out of the mountain, with spectacular views to the north and west.
The original cellar was retained as a wine cellar and a home theatre with views into the pool.

Photos by: David Ross, Barry Goldman, Nico van der Meulen.

  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects
  • House Lam Nico van der Meulen Architects

Sponsor

Sponsor

  • H-House

    H-House

    A private residence in the archipelago of Stockholm situated on a beautiful site overlooking the ocean. The setting is scenic but the climate is harsh. Summers are light but short ...

  • Haus Wiesenhof

    Haus Wiesenhof

    The client requested a getaway – a place of peace and contemplation with a strong relationship to the nature surrounding it.

    This alpine refuge is a symbiosis of sp...

  • Chalet Le Coquelicot

    Chalet Le Coquelicot

    Like a new Porsche concealing innovative technology within its timeless outline, this luxury ski chalet has a traditional wooden exterior and a totally contemporary interior. If yo...

  • Terrace

    Terrace

    This terrace was inspired gourmet in Africa, chose to wall claddings materials like bamboo, worked by hand in contrast to gold pads, which were used in the fireplace and dining tab...

  • Custom Private Home in British Columbia

    Custom Private Home in Br..

    Vancouver-based studio David Tyrell Architecture has completed this custom private home near Kelowna, a city on Okanagan Lake in the Okanagan Valley, in the southern interior of Br...

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • Camera Futura

    Camera Futura

    Camera Futura overcomes the antiquated analog one-lens-connected-to-one-viewfinder architecture with the Wireless Viewfinder Interchangeable Lens system (WVIL). It combines the sen...

  • SA Residence

    SA Residence

    Unfolding nothingness…
    1. Inspiration

    Water, the most precious, abundant and life subtly woven with it, makes Bangladesh a country of toil and poetry.
    ...

  • PANO Penthouse

    PANO Penthouse

    The PANO Penthouse is at the 53th – 55th floor of a high-end residential tower in Bangkok which is the fourth highest apartment in Thailand. AAd (Ayutt and Associates design) des...

  • La Bande

    La Bande

    la bande is the result of Sarah Lovgren bachelor thesis, „space in the context of its sensual perception“. The furniture can be modified to allow the user to sit and recline. O...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.