House N

by Maxwan
House N Maxwan

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house was in need of renovation.
Besides roof replacement and basement repairs, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients’ requirements.
Maxwan’s additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character.

Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea.
In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings.
Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.
The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows.
In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house.

Photos by: Filip Dujardin

  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan
  • House N Maxwan

Sponsor

Sponsor

  • Residence Consolação

    Residence Consolação

    Residence Consolação was designed by Mauricio Arruda Arquitetos & Designers, and is located in São Paulo, Brazil. The interior is cozy and warm, with an eclectic combination of ...

  • Appleton

    Appleton

    The house is oriented so that all of the rooms can enjoy the outdoor living area which includes Pool, outdoor dinning / bbq and play court.It’s orientation is thought out to maxi...

  • Guest House

    Guest House

    Italian architectural firm Enrico Iascone Architetti has designed the Guest House. Completed in 2008, this contemporary home is located in Bologna, Italy. Guest ...

  • Faber Park, a Modern Architectural Residence in Singapore

    Faber Park, a Modern Arch..

    ONG&ONG Architects have designed 45 Faber Park, a modern architectural residence in Singapore with a contemporary interior design and careful landscape planning.

  • Casa Spa

    Casa Spa

    Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed Casa Spa, located in Playa Gaviotas, Canete, Peru. The interior is decorated in pale neutral tones, and has windows that look ...

  • Urban Cabin

    Urban Cabin

    Description: Urban Cabin was designed for a retired couple interested in downsizing and simplifying their lives. The couple lived on the site for 26 years, creating and nurturing t...

  • Caro Hotel

    Caro Hotel

    Located in the heart of the city, little more than 200 metres from Valencia Cathedral and the Basilica, the Caro Hotel is the first historical monument-hotel in Valencia. An urban ...

  • Good Residence in Melbourne

    Good Residence in Melbour..

    Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, the designers worked closely with the client to rationalise their “wish ...

  • Plett 6541+2 Residence

    Plett 6541+2 Residence

    The clients requested a 6-bedroomed family home with understated elegance and quiet grandeur, indoor / outdoor living spaces and uninterrupted views, with a ”lived-in beach-house...

  • Blacksmiths Workshop

    Blacksmiths Workshop

    London-based designer Jason MacLean has converted an old 18th century cottage and blacksmiths workshop into a cosy and contemporary three bedroom family home. The house is located ...