House at the Edge of a Forest

by Hilberink Bosch Architects
House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects

The house, situated on a beautiful lot at the edge of the forest, consists of two different volumes: an L-shaped base on which an oblong volume balances. Together they form a sculpture which resembles a fallen tree on a pile of earth.
The public functions of the house are situated in the L-shaped base. The outside walls of the L-shape which face the public road look unapproachable and secretive. The wall is made with long, dark, robust bricks emphasizing the horizontal lines.
The interior of the house is open and light. The living space is connected with the terrace, the garden and the forest and a flood of light is entering the house. The garden facade of the house is formed by a concrete structure, the imagination of modern living within the rampart.
On this basement a timber volume is placed in which the more private rooms such as bed- and bathrooms are situated. The wooden volume resembles a fallen tree, balancing on the firm base. The steel structure of this volume has been clad with wood out of Louro Preto, an FSC certified tropical hardwood.
The wooden volume protrudes far beyond the base, forming sheltered places around the house. On one side the timber volume is firmly anchored to the ground with a glass volume. Angled and sturdy steel columns protect the glass. On the garden side, the wooden volume forms a seven meter wide overhang. This overhang provides shade and frames the terrace forming a continuum of the interior, a space between in- and outside.
All the edges of the different volumes are made without any eaves, the material dissolves in the air. This reinforces the abstract appearance of the sculpture. Just as a wanderer, caught in a thunderstorm, will seek shelter under a fallen tree, the inhabitants will find protection in this house.
The different aspects of study slowly grow into an actual building. The building becomes part of the poetry, part of the memory, it becomes meaningful. We are passionately seeking for the smartest solution for complex cases.

Photographs: René de Wit, Paul Kozlowski

  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects
  • House at the Edge of a Forest Hilberink Bosch Architects

Sponsor

Sponsor

  • Multi-Level Apartment

    Multi-Level Apartment

    Characteristic of this apartment is its inner space and cubic capacity. It is located on the top 18th floor. Initially it was a two level apartment of total houseroom of 258 sqm. ...

  • Residence CF

    Residence CF

    Designed by PUPO + GASPAR Architecture & Interior, Residence CF is located in São Paulo, Brazil. The home is clean and fresh, with spacious rooms and an abundant supply of natural...

  • New York-Style Warehouse Conversion in Melbourne

    New York-Style Warehouse ..

    Ground Floor: 1 bedroom with courtyard, open plan study and second living room with original roller-door blind and full height operational door/windows, large bathroom with laundry...

  • Chair wood

    Chair wood

    This flexible and functional minimalist wood chair, Leaf was designed by Mehtap Obuz of Demirden Design for Ilio. The Leaf chair is made from oak and walnut with natural finish. Bo...

  • House on the Hill

    House on the Hill

    Austin-based studio James D LaRue Architecture Design designed the House on the Hill project in Austin, Texas, USA. According to the architect, this contemporary gem "exudes a curb...

  • Vacation House in Henne

    Vacation House in Henne

    This vacation house, located in Henne, Denmark, was designed by Mette Lange Architects. Overlooking a windy beach, the home provides a lovely view of the water. Vacation H...

  • Impressive Church Conversion in San Francisco

    Impressive Church Convers..

    The owner of this former church overlooking San-Francisco's Mission Dolores Park converted it into a single-family home with three bedrooms. The church built in 1909, was bought in...

  • Anti Patio

    Anti Patio

    The terraced plot is located on the eastern slope of the hill, with a 10-15 km panoramic view characteristic of a penthouse. The layout of the house enables its 180-degree exposure...

  • House E

    House E

    The house is built on a very long, narrow and sloped lot of 940 sq. m. The proportions were one of the generators for the design. The clients wanted a large, spacious house on one ...

  • Tiny Mini House

    Tiny Mini House

    Mini house sits on a 14’x70’ lot on Craven Road, in the ‘Tiny Town’ neighborhood of Toronto.  First developed as worker housing in the 1880s the street was then a vacant r...