House in Comporta

by RRJ Arquitectos
House in Comporta RRJ Arquitectos

The house is on a large estate located in Comporta, Portugal. The site is completely clear, defined only by sandy soil, with spontaneous undergrowth vegetation and heavily punctuated by the vertical lines of many pines.
Against this backdrop, the main objective of architect Rui Pinto Gonçalves, from RRJ Arhitects, was to design a piece that would fit perfectly into the site. To register the landscape in a gesture, without highlighting it. Merging the architectural object with the profile of the existing nature.
Following these premises, the conceptual process resulted in the composition of two volumes, interconnected by a smaller volume. Two cast volumes, leaving the exterior circulate inside and that dilute each other.
The project is set on the ground, as if it was part of it, horizontal and mimetic, by its scale, materials and colors, in parts of geometrical rigor, opening windows to the environment and simultaneously disseminating its own perspectives on its reflections.
Contemporary language marks the entirety of the building, designed with clean lines and minimalist plays of planes and materials.
The main volumes are two exposed concrete parallelepipeds, fundamentally bounded by a minimum gray frame. The volume that links them is clad in cement and wood fiber panels, with a fairly neutral expression.
A major concern in the design of the project was sun protection, an intention to make the house as permeable as possible, to merge the interior and exterior spaces, which led to large glazed planes necessarily protected from sunlight. So all glass planes are recessed and have shade screens.
The interiors tend to follow the same line of consistency, highlighting a pure, stripped environment where transparencies and noble materials predominate.
Whites planes are valued, covering almost all the interiors, on a natural wood pavement.
Following the philosophy of RRJ Architects, the building responds to the characteristics of the site, the starting point for the creation of unique designs.

Photos by: FG + SG

  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos
  • House in Comporta RRJ Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Writing Studio

    Writing Studio

    This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. The site is approached on foot through a stand of trees. There is no drive. The library sits at the ...

  • Elliott Ripper House

    Elliott Ripper House

    Australian architect Christopher Polly has designed the Elliott Ripper House in Rozelle, Sydney. According to the architect, “The project extrapolates existing formal qualities i...

  • Broadway Penthouse

    Broadway Penthouse

    Rethinking the notion of an urban garden, this project introduces a dynamic ground plane, composed of a planted carpet surmounted by wood flooring, that vertically links a penthous...

  • The Invisible Bridge

    The Invisible Bridge

    People often attempt the improbable of walking on water. We have often walked underwater in a pool or ocean, but to walk below water without getting wet or wearing a diving suit wa...

  • Renovation in Montonate

    Renovation in Montonate

    This renovation of a home in Montonate, Italy, was carried out by Benedini & Partners. The design studio kept the original character of the home while adding modern comforts; there...

  • Laurel Way

    Laurel Way

    One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experi...

  • JFR

    JFR

    Steep canyon walls dominate this wooded site next to a creek in California’s Big Sur region. When the owners first commissioned us, local governing agencies were intent on leavin...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • Attico Migani

    Attico Migani

    The project concerns the arrangement of the interior and exterior of a house on the top floor of a new building in Lugano.
    The clients wanted a tailored solution that could ...

  • The Wooden Mulligan Residence

    The Wooden Mulligan Resid..

    The Mulligan Residence is a single-family wooden house designed by Rick Berry and his team from Scott Edwards Architecture. The 2,200 square foot house is located in the Manzanita,...