House in Estoril

by Frederico Valsassina Arquitectos
House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos

Included in Estoril’s residential neighborhood, in a low density urban area, the House stands discreetly in a plot where the green predominates. Natural and artificial live here together as a mutual extension of each other, accomplices in establishing a spatiality which is intended to be active in the characterization of its surroundings.
Through simplicity, and taking as a premise the redevelopment and rehabilitation of an existing house, the intervention tries to overcome the irregularity of its original form. Thus, massive volumes that are subtracted from each other promote a monolithic image, on which the controlled choice of materials intended to enhance the shape as “whole”. Inside, the adaptation of existing spaces for the new housing program aims to reveal a clear fusion of the social realm, more exposed, and the service area, which appears in the continuity of this zone to a more protected area in the backyard.
The main entrance is on the north-side, in the continuity of the garden, and opens onto another garden, immediately to the south. Between the two gardens, follows a sequence of interconnected spaces, whose rhythm is disclosed, inside and out, by the lack of visual obstacles.
The circulation space, seen as a void, pierces the intervention and makes the distribution between the access to upper floor through a dematerialized stairway, the service areas (cloakroom and toilet) and the social zone, which comprises the hall, the office / library, the living room, the dining room and the kitchen.The organization of the intimate area of the house, located on the upper level, plans to make the most of natural lighting, through the opening of large windows and the creation of courtyards.
It is planned that the lack of typological and formal commitment between the parts that make up the whole acts as a catalyst for a dynamics, promoting the flexibility of spaces and ensuring, at the same time, the wellbeing and the response to the demands of those who benefit directly from them.

Photos by: FG+SG

Source: Arthitectural

  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos
  • House in Estoril Frederico Valsassina Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Alendal Summerhouse

    Alendal Summerhouse

    The Alendal Summer House is an object adrift in the landscape, set upon a remote rocky promontory overlooking the Vignafjord, to the South of Bergen. The house is intended to prov...

  • Concrete House

    Concrete House

    This project is a complete remodel of an existing 1974 cast-concrete and brick house. The original 7,000 square foot house was built for a single couple, a fluid open plan organize...

  • Stacking Green

    Stacking Green

    Whoever wanders around Saigon, a chaotic city with the highest density of population in the world, can easily find flower-pots crampped and displayed here and there all around the ...

  • Green-Blais Residence

    Green-Blais Residence

    Context
    The Green-Blais residence is located on a rolling field overlooking Beaver Valley on the Niagara Escarpment, one of Canada’s most significant landforms and a UNESC...

  • The Eclipse

    The Eclipse

    Welcome to The Eclipse, a home full of features. Fun-lovers are well looked after with the epic home theatre and a large open-plan living area that combines a kitchen, dining and f...

  • Maylands Additions

    Maylands Additions

    The project is a highly crafted response to the clients requests for a house that respects the strength and delicacy of the existing. It is a work of humility that builds on the ma...

  • An Apartment in Moscow

    An Apartment in Moscow

    This sophisticated apartment, located in Moscow, Russia, was designed by Alexandra Fedorova. The apartment is decorated in a modern style, with a palette of mostly neutrals and dar...

  • Ita House

    Ita House

    Taller5 has been successful in a play whose main theme is the balance between large windows, water mirror and stone finishes through two architectural bodies cuddling a vacuum.

  • Sagaponack

    Sagaponack

    Located between the Atlantic Ocean and a freshwater pond, this residence is for an adventurous couple and their four sons. They wanted a house for their large family and numerous g...

  • NORTH SYDNEY HOUSE*

    NORTH SYDNEY HOUSE*

    This heritage-listed Victorian semi-detached terrace house has been transformed from a pokey house with impractical living spaces into a house that flows effortlessly from room to ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.