House in Hofit

by Paritzki & Liani Architects
House in Hofit Paritzki & Liani Architects

The house is the site itself. The place already has its own geometry created by a gradient rising some three metres. It has an ideal path; it is raised above the ground and visually seems to tower above the sea simply by following the perimeter of the site. This zigzagging forms the grammar of the project.
In order to give the gradients a shape we redesigned the site with oblique planes connected linearly and following the axis of the orientation of the curves of the various levels. Then we inserted the volume of the house as though it were a further new tense line in the fabric of the territory.
The roof is the key element for defining the fracture between the planes of the site and those of the house.
From ground level these planes range from -0.30, spreading out in various directions, to +3.15 from where the sea can be seen. The roof defines both the space inside the house as well as the various slopes, even in cross-section.
The continuation of the house’s topography can even be appreciated from the inside; this is because the living room has a long window which visually connects the gardens at various levels as well as the two extremities of the lot. The site/block begins as an incision into the ground to carve out the service area and the garage, and then it slowly curves by gradations to arrive at the entrance/living room and then to re-emerge in the zigzagging of the blocks built on two levels overlooking the sea.
The volumetric folds of these diagonal levels also reflect the climatic conditions of the area; the wind blows from the east and can be channelled to flow inside the volumes of the building and regulate its temperature in a natural way.

So the ground floor is free of walls. Its everyday activities are undertaken in a unique space articulated by its topography and the plants. The vertical connecting elements consist of the external roof/ramp and the stairway between the walls of the night time areas. This also links the children’s bedrooms to their parents’ private area.
This second floor consists of the night time zones and service areas. An internal patio acts as their intermediary; this is an open cut to the sky separating the domestic area of the apartment from the client’s clinic/studio which has a separate entrance.

Photos by: Amit Geron

Sponsor

Sponsor

  • Anti Patio

    Anti Patio

    The terraced plot is located on the eastern slope of the hill, with a 10-15 km panoramic view characteristic of a penthouse. The layout of the house enables its 180-degree exposure...

  • Davidson Residence

    Davidson Residence

    This 3,000-square-foot single-family residence reflects the client’s desire for a house that would relate primarily to its garden and would have an open contemporary feeling.  <...

  • The Black & White Clock

    The Black & White Clock

    A publication of the Black & White clock design preceded the appearance of the White & White clock. The Black & White clock aroused a huge interest in the public. Kibardin Design d...

  • Barud House

    Barud House

    It is superfluous to emphasize that, from our very first visit to the site, impressed by a pink Cyclamen growing out of the rocky face, we decided to allow ourselves to be guided b...

  • Skycourt House

    Skycourt House

    SKYCOURT is an ambitious renovation project that involved transforming a Japan bubble era house into a modern home connected to the city and the sunlight. The house is located in a...

  • Chambord Residence

    Chambord Residence

    The client wanted to utilize the second storey of her 1920s duplex by converting her former rental unit into 3 bedrooms and an office space. While the grey-stone front facade only ...

  • CGM House

    CGM House

    The main challenge of this house was making a ‘primary residence’ compatible with the context and environment of a ‘vacation house’. There were two basic requests at the be...

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...

  • Getmana Street

    Getmana Street

    Getmana Street is a private residence designed by Olga Akulova DESIGN. It is located in Kiev, Ukraine, and was completed in 2013. Photos courtesy of Olga Akulova DESI...

  • loft_9

    loft_9

    loft_9 is a project located in Moscow, Russia, and completed by ARCH.625. The interior is decorated in pale colors, giving the entire space an aura of tranquility. Ph...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.