House in Somosaguas

by A-cero
House in Somosaguas A-cero

At the time of designing the house, we wanted to find a differentiator, but of course always remain faithful to the architecture that A-Cero has been developing, so we tried to communicate cubic forms and curves find a way to keep volumes that provided a consistent dialogue between them.
From the first moment the house clearly shows its intentions, and risky stylized forms, thanks to a subtle handling of curves that match harmoniously with their natural context without sacrificing a distinctly modern look. Horizontal lines dominate volumes, which are superimposed in layers, from a partially visible basement, forming layers that appear to emerge naturally from the ground.
The lines outside and inside of the house are trying to produce sculptural volumes, in fact A-Cero architecture is largely inspired by the great sculptures of contemporary artists like Richard Serra and David Nash and land art. Art and Architecture have gone hand in hand in this and all our projects.
We try to make architecture and sculpture spectacular, always within the rules, and in turn, requires a plan taht respects the customer, seeking to achieve maximum convenience to live in the house every day with comfort. To this end, the placement and uses are distributed as follows:
On the ground floor, the main lobby is highlighted, situated beneath a curved canopy that adds a great deal of space, from where the rest of the house spreads out; the living room, dining room, master bedroom suite including a closet and bathroom, gymnasium, indoor pool, kitchen and office.
On the second floor lies a painting studio in a long and curved deck, enjoying excellent natural light and views over the surroundings. The basement floor is dedicated to leisure and health, and welcomes the following areas: Txoko, game room, locker rooms for the outdoor pool, massage room, theater, wine cellar, gym, storage area and the service and facilities for the entire dwelling.
The Garden
In the treatment of the garden, A-Cero wanted to achieve a connectivity between the inside and outside of the home in spite of the slope that exists between the street access and lake. They solved the problem using descending lateral landings of slate gravel leading from the enormous terrace of teh first floor to the garden.
The ground floor or basement of the house has direct access from each room of that floor.
Both the ground floor terrace and the pool deck are of the same material as the floor inside the house, (techlam) in white, very good material for both interior and exterior use. This will ensure continuity between indoors and outdoors.
The landscaping, designed by A-Cero, is clearly Japanese-inspired, as shown by the abundance of large bonsais and different species of flowering trees and bojs.
Also, large ornamental rocks bought from Galicia were carefully placed.
The Pool and Sculpture
The large curved swimming pool (400 sq m/ 4,300 sq ft), is covered with a dark gray liner (PVC laminate slip). The pool features the “disappearing edge” and this effect achieves a continuity between the pool and lake.
In the middle of the pool is placed a sculpture of orthogonal forms that seems to float on the water’s surface. This is a sculpture by Austrian sculptor Ernesto Knorr and is made of cut steel.

  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero
  • House in Somosaguas A-cero

Sponsor

Sponsor

  • House Aboobaker

    House Aboobaker

    After careful consideration, the client approached our company to redesign and style their outdated home in Limpopo. It is situated on the Tropic of Capricorn where the heat is exc...

  • Aura Collection

    Aura Collection

    Description from the designer: The Aura collection consists of a variety of three circle shaped lighting items in different sizes.

    Crafted of Anodized aluminium and ...

  • Sensory Interior Delight

    Sensory Interior Delight

    The owners of this stunning home had commenced construction before it was realised that the planned kitchen and other interior spaces would need to be reconsidered and redesigned t...

  • Private Residence in Ekali

    Private Residence in Ekal..

    The house is located in Ekali, one of the most privileged suburbs of Athens. The brief required for the house to serve two purposes: the living spaces of the owners, and the exhibi...

  • Equilibrium Bookcase

    Equilibrium Bookcase

    With its cantilevered modules stacked upon each other at a single angled point, Equilibrium fiver-tier bookcase from Malagana Design is a unique furniture piece that immediately ca...

  • BES Pavilion

    BES Pavilion

    BES pavilion is a service space for an open community, focusing on the aspects of art and culture. Located in the central Ha Tinh city, BES (Bamboo + Earth + Stone) is set up from ...

  • The Courtyard House

    The Courtyard House

    From the architect. The courtyard house is located in a 3-storey mixed-landed residential district, on the eastern part of Singapore. Built for a multi-generational family who seek...

  • Casa do Boi

    Casa do Boi

    Brazilian architect Leo Romano has designed the Casa do Boi. From the exterior, this contemporary home is composed of different stacked modules with an interesting colourful faca...

  • Raven Lake Ranch

    Raven Lake Ranch

    Raven Lake Ranch by Texas Society of Architects:
    “Eileen Bennett was leaning toward Arts and Crafts but her architect encouraged her to “come to the dark side.” Modern...

  • Sky Box Apartment

    Sky Box Apartment

    This Sky Box Apartment was designed by Centric Design Group, and is located in the Netherlands. The property boasts a vast terrace which looks out into the surrounding piers. ...