House in South-Western Australia

by Tierra Design
House in South-Western Australia Tierra Design

Located in South-Western Australia, The private residence reflects an approach which distils built form as an expression of landscape and newly formed places connected to place.
As such, the project displays the paired ideas of meandering and built formality, reflecting the relationship between the natural contours of bushland (emblematic of the site’s iconic Margaret River view, with its rolling river headland) and the crisp horizontality of the ocean beyond. The entry approach intentionally wanders through a forest of eucalypts and willow myrtles, guided beyond the turn by low stone walls. These site walls contain the folding landscape and lead visitors to an open court for arrival. Flanked by trees and landscape, the approach to the residence and its distant views beyond are hidden both by forest and walls, becoming larger in height and scale at entry. These stone walls, constructed of locally quarried split boulders become the central spine of the design. While defining a generous sense of place, they conceal the house for discovery and provide a datum for which the residence’s rooms can be sited. The house though concealed, is prefigured by a series of floating rooves above. They orchestrate the visitor’s passage from a lower level entry forecourt through the stone walling. The scale borders on the epic, eliciting a sense of landscape rather than of the domestic house and shed.
Upon entry, white canopies float above, sheltering and connecting two building wings. A central courtyard punctuates them, with each space carefully positioned to take advantage of the panoramic views of the coast. The magic of river and ocean become a revelation from the courtyard, its view framed by a feature site wall against the backdrop of its quarried walls and timber-lined canopy. The rooves are transformed from a gesture at entry to expansive planes, echoing the breadth of landscape beyond. The glass ribbon of highlight panels above the house’s teak lined walls, emphasise the white lined soffits, washed in a reflected light by day and an up lit glow at night .The ceilings become a floating island contrasting with the olive backdrop of bush.
Once inside the living wing, the rubble site walls become background to the generously apportioned space contrasting the precision of honed limestone floors, teak lined panels and a meticulously crafted kitchen. The light washed ceilings and floor toning highlight the teak panelling’s and adjacent timber thresholds natural lustre. The interior steps to the lower surrounding balconies, patterned with the filtered shadows of the sliding timber screens. The outdoor living area courtyard separates the guest room wing, connected by a site wall and canopy. The wing’s timber lined walls to the exterior and interior reflect the hospitality of the client, with private landscapes and views provided.
Central to the residence’s interior spaces are the bathrooms, visually connected to both the bedrooms and landscape. They are finely appointed in stone with furniture carefully detailed. Landscape terraces planted with endemic species continue the stone walling from the residence to the landscape beyond, fusing the residence to the bushland site and continue the project’s recurring motif of formal articulation and wandering as a heightened experience.

Photos by: John Madden

  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design
  • House in South-Western Australia Tierra Design

Sponsor

Sponsor

  • Black Teahouse in Česká Lípa

    Black Teahouse in Česká..

    Place
    On the southern edge of garden The Black Teahouse reflects itself in water level of small dark lake. Large and exceptionally cultivated garden becomes natural part of ...

  • The Yin-Yang House

    The Yin-Yang House

    Description: The Yin-Yang House is a net-zero energy single-family home in a quiet Venice, CA neighborhood. The design objective was to create a space for a large and growing famil...

  • Villa Geldrop

    Villa Geldrop

    Hofman Dujardin Architects designed a large villa set in the Dutch countryside. It is no ordinary house, however. What appears at first sight to be a simple block with an angled ro...

  • Lucky Shophouse

    Lucky Shophouse

    An old shophouse. A Joo Chiat Client. The passion to retain the charms of a historical place in Singapore. This shophouse is located along Joo Chiat Place, in a conservation shopho...

  • House at the Edge of a Forest

    House at the Edge of a Fo..

    The house, situated on a beautiful lot at the edge of the forest, consists of two different volumes: an L-shaped base on which an oblong volume balances. Together they form a sculp...

  • Bonaire House

    Bonaire House

    Florida-based studio Silberstein Architecture has completed the Bonaire House project. This two-story contemporary residence is located on Bonaire, a Caribbean island part of The N...

  • Scandinavian Design: Amazing Duplex Penthouse Renovation

    Scandinavian Design: Amaz..

    This beautiful duplex penthouse is located in an old building in Vasastan, the second most populous district of Stockholm, Sweden. The 1907 building was recently fully renovated an...

  • Esuoh House

    Esuoh House

    We want you to re-invent the Yallingup holiday house, create a retreat from the everyday, a destination in itself, a getaway where you can watch a movie under the stars or sun your...

  • H1 House

    H1 House

    The location of housing has been decisive in the genesis and development of the project, first of all we find a neighborhood of single family housing developments with a convention...

  • Curious lamp

    Curious lamp

    The lamp Curious can be used for both work and pleasure. It can be opened up to make it brighter or folded down, where the light will luminate through an opening in the wood. A spa...