House in Takamatsu

by Yasunari Tsukada Design
House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design

Our client was initially inclined to build a new house. After much consideration, however, he decided to partly renovate his three-storey family house, and use it as a residence for a two-generation family.
The client requested a home where he could feel the presence of his family throughout the building, while at the same time having the calm and relaxing sensation of being in a private room. By enveloping each room with a sloping ceiling to make use of the existing building, we wondered if we could create an ambiguously defined space that would feel as if it had been partitioned, while still maintaining a sense of coherence and unity.
The components that make up each individual room are gate-like walls, which consist mainly of openings. The roof gradient and heights of the sash windows were determined in accordance with the original height of the living room, which was 2400mm. The heights of the walls also took their cue from this figure, and were set at 2400mm. Although it seems as if this height has been deployed with excessive frequency within the space, doing away with ceilings for the individual rooms while covering them with a single, sloping ceiling and installing windows at a number of positions along the walls allowed us to create a sort of landscape that presented a very different face to the familiar surroundings. Each space also contains two or more windows or openings, giving rise to a multilayered space with no sense of hierarchy within it.
The renovation process involves thinking about how we can devise new spaces while respecting a given set of conditions imposed by the existing building, as well as the client’s requirements. The glass blocks from the large staircase and stairwell were transformed into a part of the living room and the reading space, while the innocuous reinforced concrete wall that originally supported the staircase was given a new lease of life as the wall that one notices most of all on a daily basis. For our client, this space helped to give things and objects new meanings, and became invested with new stories and narratives – a process that prompted him to rethink the possibilities of design through renovation.

Photos by: Stirling Elmendorf

  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design
  • House in Takamatsu Yasunari Tsukada Design

Sponsor

Sponsor

  • Apartamento VLE

    Apartamento VLE

    Apartamento VLE was completed by Ar4 Arquitetos in 2013. It is located in São Paulo, Brazil, and features a unique piece of wall art, which gives the space character and personali...

  • A Luxurious Living Room

    A Luxurious Living Room

    My name is Eduard Caliman and I am an architectural visualizer based in Leeds, United Kingdom. I have been working in this field for about 4 years and I specialize in the creation ...

  • Black Teahouse in Česká Lípa

    Black Teahouse in Česká..

    Place
    On the southern edge of garden The Black Teahouse reflects itself in water level of small dark lake. Large and exceptionally cultivated garden becomes natural part of ...

  • Loukas Residence

    Loukas Residence

    This residence is a round shaped fair face concrete building, with a semi detached rectangle entrance.
    The long narrow windows following the form of the structure look out ...

  • No. 210

    No. 210

    No. 210 is a residential project completed by Buildall Homes Inc. in Toronto, Canada. The interior of this loft is warm and stylish, and has a unique eclectic elegance. ...

  • Ma House

    Ma House

    Japanese architect Yosuke Ichii has designed the Ma House in the southwest of Himeji, Hyōgo. The design of the small two-story house features traditional construction method using...

  • The Cube

    The Cube

    The Cube adds a bright new dimension to narrow lot living. Behind the contemporary 10m frontage you’ll find a generous three bedroom, two bathroom home that offers scope for live...

  • Valley House

    Valley House

    Valley House is located in the Hefer Valley, in Israel. It was completed in 2011 by Arbejazz Studio Architects with a minimalist interior and an airy décor in the interior. ...

  • Pan Apartment

    Pan Apartment

    Pan Apartment is a project completed by Carola Vannini Architecture. It is located in Rome, Italy, and it was completed in 2012. Pan Apartment by Carola Vannini Architectu...

  • Dutch Mountain

    Dutch Mountain

    Amsterdam-based architectural practice denieuwegeneratie has designed the Dutch Mountain. It is an underground house embedded in the moorland. According to the architects, "The lar...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.