House in Talmei Elazar

by Dan & Hila Israelevitz Architects
House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects

Creating an L shaped house, determined by the lot’s geometry, with flowing mass of blocks with horizontal lines and characteristics.
The structure is relatively closed in the direction of the street in order to provide privacy, while part of the design concept was to create a stimulus and attract people to enter the house, like peeking through a keyhole. This concept is translated into the design of a front façade, built out of two layers with an opening in the wall, while the second layer, the inner wall, is in black stone cladding, with glass windows.
All of these are slightly concealed by an olive tree, so that the effect is visible during the day as well (the wall covered by the stone and the olive tree), and in the evening by the light emerging through the windows, some of which are concealed by the tree.
The stimulus continues, thanks to the use of the dimension of time in the architectural design, by creating a clear, narrow and long entrance path with iron girders over the shading, built in rhythms up to the entrance to the structure, and the accompanying wall in black stone cladding, like the stone in the front of the structure.
The drama of the structure is created by the sight revealed when opening the door. In contrast to the mysteriousness surrounding the structure, the inner space is open, with glass walls, to the internal garden with a pool in its center.
The interior-exterior relationship is used as a significant motif in the structure design, beginning with creating a one-level house in order to assimilate with the surrounding rustic landscape and not create a conspicuous structure.
Another design motif was planned to create assimilation with the surroundings and a modest non-extravagant front, is the decoration-free façade.
The guest bathroom, family bedroom and additional bedrooms are all connected to internal gardens by completely transparent glass walls, which bring nature into the structure.
In the house design, the entrance is through a path accompanied by a long concrete beam with the shading of iron girders which lead to the front door.
Natural shading – in contrast to the slightly mysterious front façade, the wide living room and the entire garden area connected to the house opens with an unusual interior-exterior relationship.
The pool and the front yard are delimited with concrete beams and columns which continue from the house, and there is actually no clear separation between the house and the yard and exterior. The windows and doors were planned according to the sun’s movement and exposures in order to conserve energy and create real green, non-trendy architecture.

Photos by: Elad Sarig

  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects
  • House in Talmei Elazar Dan & Hila Israelevitz Architects

Sponsor

Sponsor

  • Before/After: Sonoma Residence

    Before/After: Sonoma Resi..

    House for “Locavore” farmers
    Project and Client Description
    This agricultural property in Sonoma is the home of two scientists who are involved in a number of far...

  • Naust Paa Aure

    Naust Paa Aure

    The boathouse is a cultural and historical hallmark of Norways coastal regions, where fishing used to be the primary profession. They have traditionally been used for storing boats...

  • The Art of Hedges

    The Art of Hedges

    Hedge Art is the hobby of someone with far to much time on their hands.

  • Woollahra House 11

    Woollahra House 11

    The opportunity to build a completely new house in the heart of a heritage conservation precinct on Sydney’s urban fringe, is a rare privilege. This 250 square metre (2,690 squar...

  • Sliding House

    Sliding House

    The brief was a self-build house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site offered a combination of rolling England and agricultural Holland, ...

  • Aenaon Villas

    Aenaon Villas

    Aenaon villas is situated at the highest and narrowest part of Santorini, right on the edge of the world-famous caldera, and it is open to all four points of the horizon, from east...

  • House In

    House In

    If the standard of the modern family group is said to be a nuclear family, I feel that the contemporary family is evolving even further. The nuclear family is breaking down, result...

  • Residencia DF

    Residencia DF

    Residencia DF is located in São Paulo, Brazil and was designed by Pupo Gaspar Arquitetura. The home is all warm elegance, with rich woods and earthy colors all around. ...

  • Eichler Home Renovation

    Eichler Home Renovation

    New open modern kitchen was designed with two parallel 12’ long islands without upper cabinets to achieve open feel. Most of the appliances were built into the adjacent wall.

  • Loft industrial en el centro de Barcelona

    Loft industrial en el cen..

    Se trataba de una antigua imprenta, en la planta de calle de un edificio del centro de Barcleona, con unos 800 m2 repartidos en dos grandes plantas. El encargo fue convertirlo en u...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.