House in Travessa de Patrocinio

by Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de
House in Travessa de Patrocinio Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de

Description: From a small lot with it’s unique implantation, this project has raised early on a couple of challenges… and along with them, ideas emerged.
The box housing deviates from the gable to create a vertical yard (glass box), with a straight ladder connecting all floors, an allusion to the famous stairs of Alfama, running between the all 4 floors walls and linking the various dimensions.
This courtyard is the heart of the house, bringing light to the interior, enhancing the main entrance and creating a real exterior/interior relationship.
In terms of material, we chose to polish the rectangular form and give the block the face of a tree, making it one more element of the square, which resulted together with the existing tree and water fountain, in a triad.
The program was set up almost automatically, the technical services and garage with direct access from the street, the first floor holding the private area of the house.
The second floor is the social area, with a direct connection to the coverage, extending social into outdoors, being the view related to the social side and the private area to both square and Embassy, the setting of a typical Lisbon experience, which is a truly intimate relationship between quarters.
Therefore, this project is in fact a mini lung and an example of sustainability for the city of Lisbon, keeping the principles of a living typical habitat and a relationship with the outside, assuming a revitalizing urban role.
Its walls are completely covered with vegetation, creating a vertical garden, filled with around 4500 plants from 25 different Iberian and Mediterranean varieties which occupies 100 square meters. So, short levels of water consumption are guaranteed as well as little gardening challenges.
Different fragrance are spread throughout the 4 floors. For example, in the swimming pool you will have the flavor of saffron, in the bedroom, lavender, in the living-room, rosemary.
Implemented in the heart of a busy city, the vertical garden creates an unique link with nature and an unexpected atmosphere.

Photos by: FG+SG

Sponsor

Sponsor

  • Hat Teahouse

    Hat Teahouse

    ”Hat” is the third tea house we have realised. It is a small house to gather with a cup of tea, a tiny haven under the open roof in little charming garden. The minimal space of...

  • Bamboo Fountain

    Bamboo Fountain

    French designer Mickael Chrost has designed the Bamboo Fountain, a water tap inspired by Asian bamboo fountains. In designer’s words, “The water falls voluntarily in a slow fas...

  • Dune Road Residence

    Dune Road Residence

    This low-key two-story house is sited on a classic ocean front site. The original house, slated for demolition, was built into the dune before current coastal construction standard...

  • Tigh Port na Long

    Tigh Port na Long

    The Clients had been visiting Skye with their dogs for many years. They love the landscape and positively enjoy the unpredictable weather and choose to eat outdoors in all seasons....

  • Leonard Residence

    Leonard Residence

    Perched at the edge of a canyon in the Hollywood Hills of California, the Leonard Residence carefully mixes program adjacencies and architectural styling to cater to the living sty...

  • Case Study House inspired residence in Montauk, New York

    Case Study House inspired..

    A pair of oceanfront houses have been designed on a set of adjacent lots in Montauk, New York, that capture the rarest of assets: large private outdoor space on the Atlantic Ocean....

  • Gatineau Hills

    Gatineau Hills

    This modern house, set into the dense foliage of the hills north of Ottawa, is designed to encourage the forested surroundings and natural light to subtly permeate the interiors th...

  • Apartment Near A Park

    Apartment Near A Park

    The main challenge for us was to separate additional room with no loosing impression of spatiality and reconcile a variety of materials which investors love with steel, keeping coh...

  • Lateral House

    Lateral House

    Lateral House is located in a Bangalore and has been built for a young family, which looked to me for something pure. The brief however had a strict adherence to keep costs low and...

  • The Japanese “With” from LOOP Studio

    The Japanese “With” f..

    This is the latest piece of high-architecture from LOOP studio. The house is called “With” and it is located in a rural area in Gunma, Japan, far away from the noise and insani...