House of Joyce & Jeroen

by Personal Architecture
House of Joyce & Jeroen Personal Architecture

The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an otherwise commonplace apartment renovation.
The combination of ambitious design visions and a large measure of trust from the client have resulted in a rigorous and uncompromising redesign, in which voids and split levels accentuate the full height of Den Haag’s typical row houses.
The potential of the brick structure, the details such as glass-in-lead frames, and the characteristic “en-suite” room divisions were the deciding factors in purchasing the house, according to the clients.
The tension between antique features and modern techniques is very evident in the redesign plan.
The classical street façade is restored to its former glory, from ground to third floor.
Behind the doors of the “en-suite“ element, a complete change is taking place.
The rear façade is removed and clad with glass to a full height of 11 meters.
The floor levels are detached from the façade, creating a void that spans three levels and generating an optimal source of daylight.
In the back of the house, the load-bearing wall between the corridor and the living room  is replaced with a steel construction. Four new floors with a net height of 2,4 meters protrude from this construction.
These floors remain openly linked to the existing floor levels. The interplay of voids, the split-levels and the glass façade, all create a spectacular drama between interior and exterior on the one hand, and between the existing and new floors on the other.
The intervention in the back of the house can be interpreted as a three-dimensional, L-shaped element of five storeys, accessed by a new steel spiral staircase.
The staircase brings a new dynamic between the different parts of the house and makes a separation between owners and guests possible.
Vertically, the L-shaped element ends in a roof-terrace with jacuzzi and outer kitchen that lies far above the balconies of the lower floors.
This rigorous redesign project has reorganized the total accessible surface of the house towards an excess of floor space, generating more rooms and more daylight.
To the owner, the residence promises an extraordinary living experience.
To passers-by, it cannot be distinguished from any other house on the van Merlenstraat.

Photos by: Rene de Wit

Sponsor

Sponsor

  • Student Dormitory built using shipping containers

    Student Dormitory built u..

    Living in student dormitory is like living in cramped box. And to make this true, Cittani Architects from France have designed a new student dormitory called Cite A Docks using old...

  • Ceramic House

    Ceramic House

    Description: The spatial flexibility that transforms this home is an innovative housing concept which adapts itself to the actual necessities and to the new usages. Where roominess...

  • Hunter Hills House

    Hunter Hills House

    The challenge was to create a light and airy home on this steep south facing site while maintaining connections to the garden, water and city views.
    A series of three distin...

  • Jln Angin Laut

    Jln Angin Laut

    Presenting a sleek façade to its neighbours. The finely detailed screens of No. 19 Jln Angin Laut conceal a house nestled gently into a garden.
    Its entrance elevated above ...

  • The Modernatique Chair

    The Modernatique Chair

    The Modernatique Chair is a chair set designed by Korean designer Cho Hyung Suk.
    The collection was showcased for the first time at the Korea Design Festival 2010 in Seoul, ...

  • The Water-Cooled House

    The Water-Cooled House

    Hidden away from the road, the site is surrounded by a verdant screen of mature trees from adjacent properties. Breezes blowing transversely across the site being another notable a...

  • Tenaya Residence

    Tenaya Residence

    Owner-Builder Sergey Sergeyevsky has sent us photos of a custom luxury home that was designed by Las Vegas-based studio DesignCell. Completed in 2011, this 6,709 square foot, five ...

  • Artreehoose is lakeside house

    Artreehoose is lakeside h..

    Artreehoose is lakeside house draws inspiration from the sensation of being sheltered underneath tree canopies was designed by Architect Della Valle Bernheimer. Wedged into a tight...

  • Student Housing in Copenhagen

    Student Housing in Copenh..

    We have seen a student house designed by stacking old shipping containers. This new student residence at the Copenhagen Business School designed by Lundgaard & Tranberg Architects ...

  • A Multilevel Contemporary Apartment

    A Multilevel Contemporary..

    This multilevel contemporary apartment was designed by the Taiwan-based WCH Studio. The interior is characterized by elegant, pale neutrals, with a few quirky touches here and ther...

  • Thread Family Table and Stool Series

    Thread Family Table and Stool Series by Coordination Berlin

  • Stunning 500-Year-Old Cloister Conversion

    Stunning 500-Year-Old Cloister Conversion by In Barcelona