House on Lake Okoboji

by Min | Day
House on Lake Okoboji Min | Day

It’s all about the lake,” was our clients’ direction when we began designing this vacation home in rural Iowa.
Located in rural Iowa, Lake Okoboji is a part of a glacial lake system surprisingly located amidst endless cornfields, 2.5 hours from the nearest metropolitan area.
The house sits on a diminutive lot on the dense shoreline where old cottages and new McMansions sit tightly together.
Our strategy resulted in a deceptively simple footprint that minimized the size of the house on the site while allowing for a series of spatial frames within the house that focus on the view while excluding the neighbors.
This allowed for a sense of total privacy within the house itself. Additionally, the lake itself is ringed by numerous oak trees which form beautiful a canopy around the lake, separating it from the corn fields.
Volumetrically simple from the exterior, opaque and slatted vertical Ipe clads a stacked set of spatial tubes (the primary living spaces) that are open to the lake and woods views, but visually closed to neighbors on the sides.
We formed the house’s spatial tubes around view axes running through the site, perceptually linking the lake through the forest to the fields beyond. These view-framing tubes are literal voids in the mass of the house bounded at their ends only by glass.
Light and air also enters these rooms through operable windows set behind the slatted Ipe cladding. Dense service spaces (“program solids”) fill the remaining volume.
The first level is dominated by continuous subtly amorphous space that opens to the exterior in with lake views in several directions. This space bounds the primary living spaces while suggesting connections and extensions to the surrounding landscape, lake and sky.
In contrast to the spatial tubes of the public areas, the smaller private spaces (bedrooms and bathrooms) are treated with a pronounced sense of interiority.
As spaces become increasingly intimate, the intensity of color increases as well. All interior surfaces in these rooms are subsumed by intense color to the extent that each feels like a zone of pure color.
Here color becomes equivalent to the Lake that dominates the spatial tubes, providing and autonomous interiority in contrast to the site-oriented “tubes”.
Color becomes an important tool of space making, an additional layer that can reinforce or contradict the other components of spatial geometry, intensifying the experience or adding complexity.
In addition to the house and site, we were also responsible for all furniture, fabrics and finishes in the house. We selected and supplied most of the furniture, designed window coverings and selected custom fabrics for many of the furniture selections.
We designed and fabricated several feature tables for the house, including a custom, CNC-milled cabinet for the master bedroom.

Sponsor

Sponsor

  • Sulfur cavern visitor's center

    Sulfur cavern visitor's c..

    Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • Saint Emanuel House

    Saint Emanuel House

    The Saint Emanuel House captures Houston: a city made of skyscrapers, freeways, single family homes and lawns and gardens.
    The Saint Emanuel House is located in Houston’s ...

  • BIG & small House

    BIG & small House

    Starting with an empty lot which was half the size of the typical minimum lot size, the objective was to maximise the interior volume of the dwelling.
    And so there are no fu...

  • Hardanger Retreat

    Hardanger Retreat

    This retreat was desgined and built by Todd Saunders and Tommie Wilhelmsen. A self-initiated and self-financed project. The main dilema for emerging architects is finding clients ...

  • Outeiro House

    Outeiro House

    Outeiro House by EZZO:
    The objective of the project was the conversion of an old house in the area of Porto historical center. The question was to create a single-family hou...

  • Residence of Daisen

    Residence of Daisen

    This is a guest house located in the forest of Daisen piedmont, Yonago City, Tottori Prefecture. The house site is situated in the midst of abundant cherry and pine trees, standing...

  • Miranova Penthouse

    Miranova Penthouse

    A 100-foot long wedge shaped triangular skylight releases the roof to the sky and floods the interior with natural light, balancing the two-story glass perimeter walls, and adding ...

  • Wanderest ergonomic chari can be attached to a pole

    Wanderest ergonomic chari..

    The easy way for elderly to keep healthy and mobile is to do a short walk. Although a short walk can be considered as light exercise, the elderly need to break their walk into mana...

  • Brick Sofa

    Brick Sofa

    KiBiSi has designed the Brick series for Versus. The series consists of a puf, a chair, a two and three seater. KiBiSi set out to make a sofa with strong architectural references s...