House on a Stream

by Architecture BRIO
House on a Stream Architecture BRIO

With a stream running through the house, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics of the site. A multitude of medicinal and fruit bearing trees provide for an intimate ambiance and comfortable microclimate. Though seasonal, the streambed allows for an interesting landscape feature throughout the year. The house is placed on the banks of the stream where it makes a sudden S-curve. A short walk along the stream before entering the house builds up an element of anticipation. Like an organism trying to make most use of its resources and surroundings, the house with its several limbs reaches out into the landscape making full use of the views within the site and dramatizes special moments: a beautiful tree, a view of the mountains beyond or the cascading stream during the monsoon rains. What started out as a Cartesian response to the site became deformed, stretched and pushed in.
The house consists of two parts: the day areas of the house such as the dining/kitchen, the living room and entrance verandah are separated from the master bedroom by a bridge that spans across the stream. Since the owners are passionate about cooking, the kitchen is made the heart and center of the house, a large, inviting volume with a high ceiling and a skylight that floods the space with light. This space forms the anchor of the house from where its various limbs branch out into the landscape around existing components of the site. The living room on the left is lifted off the ground to have a panoramic view of the mountain range in the distance. The guest room embraces an existing tree to create a courtyard and just peeks across the dining room to have a view over the length of the stream. The pool is aligned along the stream acting as a celebration of it during the monsoons, and a memory of it during the dry season.
The orientation of the program is based on climatic considerations. The bedrooms are mostly west facing with large verandahs and get the evening sun. The living rooms faces east once again with a large verandah. The kitchen, dining, and pool areas all look towards the north and are shaded by large trees. The south façade of the house is predominately closed and more solid with the exception of a picture window that frames the view out from the pantry to the fields beyond.
While the external structural concrete shell contracts and expands in plan in section it does so as well. The external form of the house responds to site and its orientation and flows from high to low in accordance with the monolithic fluidity of its form. Internally, however, it responds to the creation of space, and directs the eye to frame a particular view. The outside and inside are therefore apart and internal spaces are defined with volumes created by the changing thickness of the internal ceiling. The heaviness of this mass however is reversed by the lightness of the white washed walls and ceilings. A central skylight and large sliding doors, which span from floor to ceiling and wall to wall bring in the outside into the interiors. The cantilevered ‘limbs’ of the living room and two bedrooms defy the heaviness of the concrete volumes. By not resting it on the ground the relationship with the landscape paradoxically is strengthened.
A series a-symmetrical axi create a path of discovery through the house. The arrival path is aligned with the axis of the pergola, which embracing the pool enters the dining room on the left side. One corner of the dining room overlaps with the conically shaped volume of the kitchen. By shifting the axis of the dining room off the axis of the kitchen and raising the level of the living room, this becomes a more secluded space. Furthermore it allows a glazed door in the kitchen to open up to the outside and view along the external living room wall. At strategic positions in the house steel framed box windows protrude through the concrete walls. Placed symmetrically on the interior walls they highlight specific elements of the site, such as the bark of a tree, or peek from the master pavilion to the main house.
The house is cast in plank-finished concrete with a vertical grain. The homogenous materialization emphasizes the sculptural quality of the house that is moulding itself about the site. Concrete being left exposed in the humid Indian climate, attracts a patina that becomes more rich and alive over time. More so the grey textured surface provides a muted surface against the vibrant green surrounding. Elegant timber screens further soften the greyness of the concrete. They not only form a buffer between the interior space and the exteriors, but also create an intensive play of shadow and light on the floors and walls.

Photos by: Sebastian Zachariah

  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO
  • House on a Stream Architecture BRIO

Sponsor

Sponsor

  • G House

    G House

    The idea of the project is to value an abandoned villa from 19th century in Como, through an architectural re-elaboration of the owners’ s memories. The family that live into thi...

  • Appartement Spectral

    Appartement Spectral

    Spectral apartment is a renovation project of a small Parisian studio, in which the lack of natural light led the client to ask us to intervene particularly on the issue of artific...

  • Interno Fraciscio

    Interno Fraciscio

    The apartment had such height that the firm has decided to use to split the space.
    It was given a second wood  skin that gives a special atmosphere of uniformity.
    It...

  • Mantis Lamp

    Mantis Lamp

    Mantis is a simple desk lamp created by Berlin-based studio Böttcher+Henssler for Slovenian lighting company Vertigo Bird. The lamp is made from lightly stained maple and coated a...

  • NDA

    NDA

    The project NDA (PLANTER) is located on top of a steep slope in “Yamate Bluff”, Yokohama, Japan. This area offers panoramic views over the city and the Mount Fuji. In the vicin...

  • The Club Hotel

    The Club Hotel

    Ministy of Design, architectural firm with bases in Singapore and Bejing, have designed The Club Hotel. Each of the 22 rooms in this chic, boutique hotel offers its own unique layo...

  • The Living Cube

    The Living Cube

    The Living Cube is a work of innovative design by Till Koenneker. It presents a multipurpose solution for storage and distribution in small apartments and various other spaces, fun...

  • Oakpass Residence

    Oakpass Residence

    10 surprisingly narrow columns raise the home, which resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground.
    The house is an example of ...

  • Tea House

    Tea House

    At the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov you’ll find a small garden. The garden is unostentatious, slightly wild but even so graceful, each spring apple and cherry ...

  • YSY House in Seto

    YSY House in Seto

    Nagoya-based studio AUAU has completed the YSY House project in 2010. The 1,960 square foot residence was designed for a family of four. The two story house is located on a small h...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.