Hyderabad House

by Rajiv Saini and Associates
Hyderabad House Rajiv Saini and Associates

When we were approached by clients about 4 years back for this project,they almost gave us a carte blanche. They were ready to bring the house down and rebuild as they had made the most of the old house (built by the previous generation with Victorian column embellishments and a grand circular marble spiral staircase) and wanted a completely contemporary look.
Instead of starting off with a new design,to challenge ourselves we thought why not try and work with what we have and see what we can come up with? We gave ourselves two months to try and work on the old plans to bring them up to speed with new requirements (failing which we would have started developing plans for a new house), and at transforming the character of the house. What followed was an intense period of ‘editing’- additions and deletions that eventually make up this 12,500 sq feet home.

Additional rooms got cantilevered over existing structure (for example the copper clad gym overlooking the front garden is a newly added cantilevered steel structure,as are the guest rooms and the steel and glass study attached to the master suite), redundant spaces got axed / demolished, new spaces were created wherever possible (the new dining room was created by enclosing a part of the rear garden), the grand spiral marble staircase fell a victim to the reorganizing,replaced instead by a sleek metal and stone one, in a different part of the house. The 10′ diameter hole left in the sloping slab as a result of this got transformed into a skylight, and the roof got sheathed in a layer of black slate!
At the onset the clients had expressed their preferred palette of materials- adding to that further,we worked with a range of materials such as grey granite,silver-grey travertine,white marble ,blonde woods, steel and glass,to create a bespoke house that imparted a ‘fresh’ and ‘cool’ (Hyderabad has a ‘hot’ dry climate) feel. The large garden too underwent a complete make over with the addition of a new pool and a pavilion with it.
As a designer, my greatest reward was when my client on returning from a long holiday to NY exclaimed that no fancy hotel anywhere in the world now gives her as much enjoyment as the comfort of her own home!

Photos by: Sebastian Zachari

Source: Contemporist, Architonic

  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates
  • Hyderabad House Rajiv Saini and Associates

Sponsor

Sponsor

  • Straatweg Extension

    Straatweg Extension

    This housing extension, designed by Rotterdam based architecture studio BBVH Architecten, is located in Rotterdam. The house is built in a traditional 1930’s brick architecture w...

  • Walkabout

    Walkabout

    An abandoned shed lost in a thicket of cedar and live oaks was set on a modern path by a novice builder and architect friend who were inspired to restore the neglected landscape an...

  • Lake View Residence

    Lake View Residence

    An unparalleled view west, over the Bright Leaf preserve and up the Colorado River, and the desire to live casually amidst a collection of mature live oak trees combined to make a ...

  • Casa Tiburtina

    Casa Tiburtina

    The 60’s original layout, elegant but unsuited to the needs of new buyers, a young family with young children has been completely redesigned by the architects Emanuela Carratoni ...

  • Modular Home Bathroom Series

    Modular Home Bathroom Ser..

    Modular Home bath series, produced by Japansese furniture brand toto offers a contemporary look with excellent flexibility. The bathroom series is a result of collaboration between...

  • Casa eR2

    Casa eR2

    The project emerged with the idea of taking advantage of the views from the residence to the eucalyptus forest that is located adjacent to the plot.
    Three slender concrete s...

  • Endy Stool

    Endy Stool

    Designers Shay Carmon and Ben Klinger of Israeli design firm Studio Ve have created the Endy Stool. The stool is entirely made from discarded timber end pieces from sawmills. Accor...

  • Stacking Nesting Table

    Stacking Nesting Table

    This brilliant Stacking Nesting Table concept is designed by Florian Krautli. The unit comes with four pieces of different sizes. Each piece can be utilized as a table or shelf. Yo...

  • 3D Screw Portraits

    3D Screw Portraits

    Andrew Myers, a sculptor based in Laguna Beach, California, is probably the only artist on Earth who uses screws to create three-dimensional portraits. "I liked the ideas of using ...

  • Cape Schanck House

    Cape Schanck House

    The house engages with the landscape in both form and materiality. The upper level extends westwards towards the views appearing to emerge from the Ti-tree over an artificial escar...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.