Ironwood Estate Remodel

by Kendle Design Collaborative
Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative

The homes new owners desired to transform and update the sprawling desert prairie style home and redefine its character into an open, light filled, sophisticated contemporary residence. Although this project is characterized as a remodel the work is so extensive that Kendle Design Collaborative was creating an entirely new house within the envelope of the existing structure.
The custom millwork throughout the house is immediately apparent upon entering the two-story Foyer space. Its soft Anigre Wood clad walls extend into the Living Room wrapping the fireplace and floating above the new stone and metal hearth. The warm modern vocabulary also includes the entertainment center in the Family Room, headboard and night stands in the Master Suite and new wood cabinets in the expansive Kitchen and Pantry area. New architectural interventions included a custom designed steel and glass stair with limestone treads, the Theater Room with a full projection system and a climate controlled wine room that animates the hallway displaying the owner’s significant wine collection.
As with the interior, the existing exterior spaces and amenities on the 2.6 acre property were completely removed, reconsidered and upgraded to a sleek modern vocabulary. A distinctive material selection introduces a desert-resort influenced plant palette. One of the main exterior features viewable from most of the home’s interior, is a pool bounded on one edge by a custom designed water feature.

Photos by: Ilya’s Photography

  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative
  • Ironwood Estate Remodel Kendle Design Collaborative

Sponsor

Sponsor

  • One27 Grovedale

    One27 Grovedale

    Taking cues from mid – century modern architecture – ONE27 GROVEDALE explores a contemporary style which is bold in form and refined in its composition. A palette of textural m...

  • Balnarring House

    Balnarring House

    The brief called for a family holiday house where family could be together but not on top of one another. The wide, north-facing block some 5 minutes walk from Balnarring Beach on ...

  • Contemporary Mountain Lodge

    Contemporary Mountain Lod..

    The ski chalet Skarsnuten was designed by Christopher Adams and Henriette Salvesen from Architecture firm div.A. Located in Hemsedal, Norway, at an elevation of 3,300 feet, this 1,...

  • Loukas Residence

    Loukas Residence

    This residence is a round shaped fair face concrete building, with a semi detached rectangle entrance.
    The long narrow windows following the form of the structure look out ...

  • Fried Pavilion

    Fried Pavilion

    German practice Amunt Architekten Martenson und Nagel Theissen have built a pavilion in the park of Düren cemetery. The building serves as a cafe and shelter for people who can en...

  • Sight - Garden goes Balcony

    Sight - Garden goes Balco..

    SIGHT is a big white sphere made of woven plastic with an upholstered interior. The innovative balcony furniture was designed as a retreat from the sunlight, noise and bustle of th...

  • Antokolsky Apartment

    Antokolsky Apartment

    This urban residence, set in the heart of Tel Aviv was designed for a fashion designer and owner of a boutique and brand bearing her name – JERRY. The building was designed as tr...

  • K-House

    K-House

    The program was planned for a family with three children.
    In planning K-house, the main concept was changing the existing orientation into a house that creates a complex rel...

  • Hill Country Modern

    Hill Country Modern

    Hill Country Modern was constructed by Jauregui Architects, Interiors & Construction, and is located in Austin, Texas. The stunning property is exquisitely decorated, combining rus...

  • Bull children furniture

    Bull children furniture

    Bull makes a perfect furniture piece for children between 3 and 6 years old. In essence it´s a tiny chair with the backrest being a "giant" spinning wheel. That allows it to be us...