Itahye Residence

by Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura

Designed to be located in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the development of the project for this home was possible thanks to the collaboration of the client, who in an unusual way in these situations, considered positive the hypothesis of living in a house designed in a way to establish a clearer relationship to the street.
Another important issue was the desire to establish greater contact with the ground, as the lot had a steep slope. Thus, the project was designed from overlapping and perpendicular prisms, that according to their orientation, sometimes come into contact with the ground, and sometimes generate small courtyards.
The first prism, parallel to the street and in contact with the ground, contains the leisure area, sauna, jacuzzi and lounge, in addition to the entire infrastructure of the house (tanks, pumps and filters). The pool covers these areas.
The second prism, perpendicular to the street, contains all private and service areas; rooms, laundry, and TV room, which are at the same level as the garage. They are connected by a circulation around the courtyard, which in turn connects to the leisure area.
The roof slab determines the level of the living room and extends to the public promenade generating an internal street, and consequently another elevated courtyard with a direct view of the landscape .
Both prisms are enclosed by two parallel frames perpendicular to the street, which are the boundaries between internal and external areas. They are connected by an open passageway (the elevated courtyard) and another closed one (metal bridge), that link the following related programs: the first frame, closest to the access road, contains the kitchen and entrance courtyard, in the second frame are the living and dining rooms respectively.
The dining room is at half the level of the living room, and therefore serves as intermediate floor between the leisure, private, and kitchen areas.
The gap between the living room and the kitchen forms a suspended courtyard, facing the main view of the house: a large nature preserve that draws the landscape and turns out to be an important element guiding this project. The house was built in reinforced concrete and metallic frames, glass, and wood.

Photos by: Pregnolato & Kusuki

  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura
  • Itahye Residence Apiacás Arquitetos & Brito Antunes Arquitetura

Sponsor

Sponsor

  • CORMAC Residence

    CORMAC Residence

    With a passion for modern architecture and an international understanding of style, the homeowners approached the architects seeking something unique and suitable for their growing...

  • Sugar Gum House

    Sugar Gum House

    The Sugar Gum House sits on the edge of Bass Straight’s rugged coastline, at the base of the rolling hills which connect the Otway ranges to the beaches. The property operates as...

  • Villa with Aquarium

    Villa with Aquarium

    This Villa with Aquarium was designed by Centric Design Group and is located in the Netherlands. This eclectic apartment features a unique banister on the upstairs level - an aquar...

  • Casa La Tomatina

    Casa La Tomatina

    The project of this weekend house in the countryside is divided into two parts: an open, welcoming glass volume open to views and public functions of the house, and an enclosed sto...

  • Dutchess House No. 1

    Dutchess House No. 1

    This sustainable, contemporary residence by New York architects Grzywinski + Pons is located in Millerton, New York, USA. It was completed in 2012 and includes a separate guesthous...

  • Expresion Transversal

    Expresion Transversal

    Spanish interior designer Susanna Cots has designed the interior of this apartment located in Barcelona, Spain, for a couple of book lovers. More projects by Susanna Cots ...

  • Casa CM28

    Casa CM28

    Spanish architectural firm Gaztelu Jerez Arquitectos has created the Casa CM28. Completed in 2009, this 3,122 square foot contemporary home is located in Burgos, Spain. ...

  • Trestle Bed

    Trestle Bed

    Trestle Bed by Berlin-based product designer Michael Bernard is an instant bed that can be assembled and dissembled in seconds. It consists of a standard bed frame and slip-on legs...

  • Shanghay Chair

    Shanghay Chair

    Designed for the Danish Pavilion for the Shanghai World Expo 2010 the Shanghay chair is conceived as a single segment of the 264m long social bench that orbits the pavilion both in...

  • Porto Salvo

    Porto Salvo

    This renovation of a building from the 18th century  is one of the few examples of architecture survived at the 1908’s earthquake in Messina, Sicily. The new project  preserve...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.